İran’da ölü sayısı bine dayandı, koronavirüs önlemlerine uymayanlara hapis cezası verilecek

İran’da koronavirüse karşı alınan önlemleri uygulamayanlar 1 yıl hapse çarptırılacak. İranlı sosyolog Kedhudazade, ülkesindeki durumu “Bir çeşit gerçeğe karşı vurdumduymazlık durumu söz konusu" diye özetledi

Fotoğraf: AP

 

Koronavirüsle 18 Şubat’ta tanışan İran’da 16 bin 169 insan hastalığa yakalandı. son 24 saatte 135 hastanın daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 988'e yükseldi.  9 bin 142 enfekte vaka tedavi altında. 5 bin 389 kişi ise iyileşerek sağlığına kavuştu.

Koronavirüse karşı alınan tedbirlerin yetersiz olduğu iddiasıyla eleştirilen İran, salgınının yayılmasına karşı alınan önlemleri uygulamayanlar ve hastalığını gizleyenlerin 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağını açıkladı.

Mehr Haber Ajansı’na konuşan üst düzey Yargı Erki Yetkilisi Rıza Mesudifer, salgına karşı alınan tedbirlere uyulmaması ve hastalığın yetkililerden gizlenmesinin halk sağlığına yönelik tehdit eylemi olarak kabul edileceğini belirtti.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Virüsün kalabalık ortamlardaki artış hızına dikkati çeken Mesudifer yeni alınan bir önlemi de şöyle açıkladı:

Sergi, festival, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardan sorumlu kişiler, sağlık bakanlığının uyarılarını göz ardı edip gerekli önlemleri almazsa halk sağlığını tehdit etmekle suçlanacak ve ceza kanununun 688'inci maddesine göre 1 bir yıla kadar hapisle cezalandırılacaklar.

Mesudifer, hastalığının farkında olmasına rağmen karantina ya da sağlık merkezlerine başvurmayan kişilerin de söz konusu yasa gereği cezalandırılacağını sözlerine ekledi.

Meclis oturumu internet üzerinden yapıldı

Meclis Başkanlık Heyeti Üyesi Muhammed Ali Vekili, 70 milletvekilinin katılımıyla elektronik ortamda düzenlenen oturumda Kovid-19 salgınıyla ilgili değerlendirmelerin ele alındığını belirtti. 

Vekili, Meclis Başkanı Ali Laricani ve Başkanlık Heyeti üyelerinin mecliste hazır bulunduğunu, diğer milletvekillerinin de video konferansla oturuma katıldığını söyledi.

 

rr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Gerçeğe karşı vurdumduymazlık sözkonusu

İranlı gazeteci ve sosyolog Ali Kedhudazade ülkesindeki durumu "İran'da halk diğer sorunlar nedeniyle koronavirüsü düşünecek durumda değil" sözleriyle değerlendirdi. “Virüsün İran'da ilk görüldüğü geçen aya nazaran halk, Nevruz tatili rehavetiyle daha da umursamaz davranacaktır” diyen Kedhudazade şunları söyledi:

İran'ın yapısal sistemi hiçbir krizi yönetmeye hazırlıklı değil. Bunu iyi veya kötü anlamında demiyorum. Yeterli uzmanlık ve tecrübeye sahip olunmaması nedeniyle söylüyorum.

Bir ülkede sağlık açısından durumun olağanüstü olduğu açıklaması yapıldığında, o ülkenin halkı marketlerden ihtiyaçlarını alıp evlerinde oturur ve kendilerini karantinaya alırlar. İran'da ise durum böyle değil. Bir çeşit gerçeğe karşı vurdumduymazlık durumu söz konusu.

İran'da koronavirüsle ilgili uyarıları dikkate almayan bazı insanlar, 'rahat ol, boş ver' havasındalar. Bu durum cesaretten veya irfani bir haslete sahip olmaktan kaynaklanmıyor. Aksine hissizlik ve ataraksiya halinde olmaktan kaynaklanıyor.

Bazı ülkelerin bu konuda disiplinli davranarak karantina gibi tedbirler aldığına işaret eden Kedhudazade, söz konusu uygulamanın İran'da uygulanacağını düşünmediğini söyledi.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Okullar, türbeler kapatılmıştı

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs, İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde görülmüş, ardından ülkenin tamamına yayılmıştı.

 Ülke genelindeki ilk ve orta dereceli okullar ile üniversitelerde eğitime ara verilirken, sportif ve sanatsal faaliyetler de 20 Mart'a kadar iptal edilmişti. Sergi, festival, türbeler, müzeler, tarihi mekanlar da kapatılmıştı. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU