“Konfeksiyonlarda koronavirüs önlemi almak çok zor”

Koronavirüs nedeniyle birçok işyeri kendince hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyulurken kimi sektörlerde önlem zor. Abidin Taşçı'ya göre dar alanlarda çalışılan konfeksiyonlar bu sektörlerin başında geliyor

El emeğe dayalı işlerde koronavirüs önlemleri de kolay olmuyor / Fotoğraf: İHA

Koronavirüse karşı önlem olarak vatandaşlara kişisel hijyene dikkat etmeleri ve sosyal mesafeyi korumaları öneriliyor.

Bu doğrultuda özellikle beyaz yakalıların çalıştığı şirketlerde önlemler alınmış vaziyette.

Ancak el emeğine dayalı işlerde işin doğası gereği bu kurallara uyulması çok zor.

Emek dayalı işlerde nasıl önlem alındığına dair izlenimde bulunmak üzere Çağlayan’da bulunan bir konfeksiyon atölyesine girdik.

Dar alanlarda çok sayıda insan bir arada

Atölyenin sahibi olan ve 30 yıldır sektörde olan Abidin Taşçı, istense bile konfeksiyonlarda talep edilen kurallara uyulmasının zor olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Birçok konfeksiyon ya bina dairelerinde ya da bodrum katlarda dar alanlarda bulunuyor. Dar alanda birçok insan ve makine aynı anda çalışıyor. Sürekli ele dayalı bir iş yapıldığından ürünler elden ele geziyor. Biz ne kadar dikkat ediliyor desek de işin doğası gereği konfeksiyonlarda koronavirüs önlemi almak çok zor. Kısaca başta bizim sektör olmak üzere el emeğine dayalı işlerde istense bile kurallara birebir uyulacağını söylemek yanıltıcı olur.

konfeksiyon2.jpg
Abidin Taşçı (sağda ayakta), işlerin azalmasının sektörü olumsuz etkileyebileceğini söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İş geldikçe elaman çalıştıran sektörde işsizlik kaygısı

Konfeksiyon atölyeleri iş oldukça elaman çalıştırıyor.

Taşçı, koronavirüs nedeniyle siparişlerin durması halinde önümüzdeki günlerde bir işsizlik dalgası olabileceğini söyledi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU