Birleşik Krallık hükümetinin araştırma şefi: Koronavirüs aşısını üretmek bir yılı bulabilir

Sir Mark Walport, salgının bu dalgası için aşı üretmenin "pek de muhtemel olmadığını" söylüyor

Zaman içinde dünya nüfusunun geniş yüzdesinin enfekte olması ihtimali oldukça yüksek (AP)

Hükümetin araştırma şefi, Kovid-19 koronavirüsüne karşı aşı geliştirilmesinin büyük ihtimalle bir yıl kadar süreceğini söyledi.

Eski baş bilim danışmanı ve Birleşik Krallık (BK) Araştırma ve İnovasyon CEO'su Sir Mark Walport "bu salgının şimdiki dalgası için aşı üretmemizin pek de olası olmadığını" söyledi.

Walport'un açıklamaları, Imperial College London'daki (Londra Emperyal Koleji) "ümit verici" araştırmaya göre, birkaç ay içinde bir aşının insanlar üstünde test edilebileceğini belirten haberlerin üzerine geldi.

Sir Mark, Sky News'a verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

Aşılar çok hızlı geliştiriliyor ve bu nedenle bir dizi aday var: Büyük şirketler, küçük şirketler, üniversiteler, hepsi çalışıyor.
Buradaki zorluk, aşının güvenli olduğundan ve işe yaradığından emin olmakta; bu da maalesef zaman alıyor.
Yani, gerçekçi olursak, bu salgının şimdiki dalgası için aşı üretmemiz uzak ihtimal. Aylardan bahsediyoruz: Bir yılı bulabilir.

Eski baş bilim danışmanı, BK hükümetinin hastalığa karşı aşı geliştirmek için yürüttüğü eşgüdümlü araştırma girişimine öncülük ediyor.

Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar bu tedaviyi geliştirmek için çalışıyor. Kovid-19 şimdiye kadar dünya genelinde 150 binden fazla insana bulaştı ve bu sayının artması bekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'deki bilim insanları, nakit para teşviki sunarak gönüllüleri denemelere çağırdı bile.

Fakat Observer gazetesinin haberine göre bilim insanları endişeli çünkü BK'nin Brexit'e bağlı olarak Avrupa İlaç Ajansı'ndan da ayrılması, ülkenin herhangi bir aşıyı AB ülkelerinden daha yavaş alması anlamına da gelebilir.

Virüsün en nihayetinde kaç kişiye bulaşacağı konusuna değinen Sir Mark, "Zaman içinde dünya nüfusunun büyük yüzdesinin enfekte olması epey olası; aslında çoğu çok hafif, epeycesi de belirtisiz olacak."

Mark hükümetin pandemiye yaklaşma tarzını da destekleyerek "Dünyadaki diğer ülkeleri düşündüğümde, BK acil durumlarda en derinlemesine özümsenmiş bilimsel danışma sistemine sahip" dedi. Mark tedaviye yanıt modellemesinin dayandığı verilerin yayımlanmasının "kesinlikle doğru" olduğunu da sözlerine ekledi.




*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU