Koronavirüsün isim hakkını almak için bile başvuran var

Koronavirüs endişesi büyürken Türkiye gündemine girdiği ocak ayından beri koronavirüs, Covid-19, korona, corona isimlerini ve uzantılarının patentlerini almak için Türk Patent ve Marka Kurumu'na 19 başvuru oldu

Koronavirüs isminin patentini almak için başvuru yapan da oldu / Görsel: Türk Patent ve Marka Kurumu

Koronavirüs endişesi sürerken salgının yayılan ününden yararlanmak isteyenler de yok değil.

Koronavirüsün Türkiye gündemine girdiği geçen ocak ayından beri Türk Patent ve Marka Kurumu'na direk "koronavirüs", "Covid-19", "korona", "corona" isimlerini ve uzantılarının patentlerini alma talebiyle 19 başvuru yapıldı.

Başvuruların ilki 27 Ocak tarihinde olurken çoğunluğunun mart ayı içerisinde olduğu görüldü.

Gelişmeyi ilk olarak sosyal medya hesabından duyuran Avukat Rıdvan Yıldız, bu başvuruların sonuç vermeyeceği düşüncesinde.

rıdvan yıldız.jpg
Rıdvan Yıldız / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Independent Türkçe’ye konuşan Yıldız, “Marka, bir teşebbüsün mallarının veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mallarından veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlar" dedi.

"Marka kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar, sesler ve malların veya ambalajlarının biçimi olmak üzere her tür işaretten oluşabilir” diyen Yıldız, şöyle konuştu: 

15 temmuz.jpg
Türk Patent Enstitüsü, 15 Temmuz'un isim hakkı için yapılan başvuruları reddetmişti / Fotoğraf: AA

 

“15 Temmuz başvuruları gibi bunlar da reddedilir”

Koronovirüs gündemi söz konusu olunca bunu fırsat bilenlerin virüsün adını içeren marka başvuruları yaptığını görüyoruz. Bunun bir örneği de 15 Temmuz’un marka tescili başvurularıydı. Pastane, gayrimenkul, tv gibi birçok başvuru yapılmıştı. Ancak  yapılan bu başvurular Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından reddedildi. Bu şekilde gündemden faydalanarak yapılan başvuruların Marka olarak tescile uygun olmadığından reddedildiğini görüyoruz.  Mal veya hizmetin niteliğinde yanıltacak, kamu düzenine ve ahlaka aykırı ve kötü niyetli marka başvurularının reddedileceği yasada belirtilmiştir. Bu açıdan geçmiş uygulamaları da göz önüne aldığımızda Koronavirüs ve Covid 19 isim ve işaretleri ile yapılan başvurularının reddedileceğini düşünüyorum.

Yıldız yapılan başvuruların bir amacının da popüler olan bir isimden faydalanmak olduğunu belirterek, “İnsanlar bu virüs karşısında canını düşündüğü bir durumda virüsün marka hakkını almayı düşünebilmek de enteresan bir durumdur” diye sözlerini bitirdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU