Kerç Boğazı açıklarında LPG kaçakçılığı yaparken yanan ve 8'i Türk 20 denizcinin yaşamına mal olan iki geminin kaptanları tutuklandı

Kerç Boğazı'ndaki yangında Yüce Karanki, Sinan Karabulut, Semih Solak ve Erdoğan Çetinok hayatını kaybetmiş, Tayfun Dirik, Kamil Arkan Özyurt, Sinan Elik ve Ahmet Gürdağ kaybolmuştu

Kolaj: Independent Türkçe

Azak Denizi ile Karadeniz'i birbirinden ayıran Kerç Boğazı açıklarında önlem almadan ve gerekli teçhizat olmadan LPG aktarımı yaparken yanan iki geminin kaptanları Ozan Güleç ve Eralp Akat tutuklandı. 8'i Türk 20 kişinin hayatını kaybettiği yangının yaşandığı gemilerin sahipleri Erkan ve Serkan Düzgören hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı ise kaldırıldı. 

Yırtık hortum havluyla sarılmış

Candy ve Maestre gemileri, 21 Ocak 2019'da Kerç Boğazı'nda kaçak bir şekilde LPG aktarımı yapıyordu. Gemilerde çalışan denizcilerin ifadesine göre, LPG aktarımının yapıldığı hortum yırtılmıştı ve şirket yeni hortum almak yerine yırtık hortumun havluyla sarılarak aktarıma devam ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Usturmaça yerine kamyon lastiği

Ayrıca gemiler arasında çarpışmayı engelleyecek usturmaçalar yerine, maliyeti daha düşük olduğu gerekçesiyle kamyon lastiği kullanılıyordu.

Şiddetli rüzgarın olduğu bir günde yapılan LPG aktarımı sırasında yırtık hortumdan sızıntı oldu, gemiler de birbirine çarpınca gaz sızıntısı alev aldı.

Yangında, iki gemide bulunan 32 mürettebattan Yüce Karanki, Sinan Karabulut, Semih Solak ve Erdoğan Çetinok hayatını kaybetti. Tayfun Dirik, Kamil Arkan Özyurt, Sinan Elik ve Ahmet Gürdağ kayboldu ve cenazeleri bulanamadı. 

Olaydan 11 ay sonra tutuklandılar, 13 ay sonra iddianame yazıldı

Olayla ilgili yürütülen soruşturmada, Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği 18 Aralık 2019'da gemilerin kaptanları Ozan Güleç ve Eralp Akat'ın tutuklanmasına karar verdi. Ayrıca, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 13 Şubat'ta olayla ilgili iddianame hazırladı. 

"Taksirle birden fazla kişiyi öldürme" suçunun işlendiği iddiasıyla 8 şüphelinin yer aldığı iddianamede, şüphelilerin üst sınırdan cezalandırılması istenerek, şu ifadeler yer verildi:

Tutuklu şüpheliler Eralp Akat'ın Candy, Ozan Güleç'in Maestro gemisinin 1. kaptanı oldukları, gemi sahipleri ve işletenleri olan diğer şüphelilerin, kaçakçılık suçunu işleyebilmek için gemilerin eski ve bakımsız, LPG yüklemesi yapılan hortumların çok kaliteli olması gerektiği halde yıpranmış, yırtık yerlerine bez bağlanmış olmasından dolayı hortumda oluşan yırtılma sebebiyle yangın ve patlamanın meydana geldiği, her iki geminin ve 4.7 bin ton sıvılaştırılmış doğal gazın tamamen yandığı, gemilerin OFAC listesinde ambargoda olmasına ve 104 kez liman denetimlerinde teknik yetersizlik nedeniyle ceza yazılmasına, cezaların içeriklerinin teknik yetersizlik, yangınla mücadele ekipmanlarının çalışmaması nedeniyle olmasına rağmen çok tehlikeli olan denizde gemiden gemiye LPG aktarımının yapıldığı,

Personel çalışma sertifikasının bulunmadığı gemilerin olaydan önce yakalanmamak için AIS (GPS) cihazlarının kapatıldığı, bu nedenle yardıma gelen gemilerin daha geç ulaşabildikleri, ölü sayısının bu nedenle arttığı, bu koşullarda yapılan LPG transferi işleminde gemi adamlarının ölümleri ile sonuçlanabilecek büyük bir ihmal içinde oldukları, AIS cihazını kapatarak olası bir tehlike anında gemi adamlarının ölebilecekleri öngörmelerine rağmen transfer işlemini yaptıkları, 

Gemi inşaat mühendisi iş güvenliği uzmanı ile elektrik mühendisi iş güvenliği ve yangın uzmanı olan bilirkişiler raporlarında; doğalgazın yüksek basınç altında sıvı hale getirildiği, basıncın kaybolması ile gaz haline geçerek çevre sıcaklığında parlayıcı ve patlayıcı ortam oluşmasına neden olduğu, statik elektrik, tutuşturucu kaynak gibi nedenlerle ani şekilde parlama, yangının ortaya çıkmasına neden olduğu, LPG yükleme, boşaltma işlemleri sırasında bütün güvenlik önlemlerinin tam ve eksiksiz alınması gerektiği, şüpheliler Ozan Güleç ile Eralp Akat'ın, gemilerin sahibi şirket müdürlerinin asli kusurlu oldukları, kazada ölen ve kaybolan gemi adamlarının tali kusurlu olduklarını tespit edilmiş olup;

Şüphelinin belirtilen eylemi ile ilgili olarak yargılamasının yapılarak yukarıda belirtilen sevk maddeleri gereğince suçun işleniş biçimi, kasta varan ihmal, olayda 20 kişinin ölmesi gözetilerek temel cezanın üst veya üst sınıra yakın sınırdan belirlenerek CEZALANDIRILMALARINA karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur.

Gemi sahipleri hakkında yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı

İddianamede, gemilerin kaptanlarına yönelik tutuklama kararının yanı sıra, şirket müdürleri ile şirket sahipleri Erkan ve Serkan Düzgören de şüpheli listesinde yer aldı. Ancak Erkan ve Serkan Düzgören hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı.

Haciz kararı kaldırılmıştı

Yangından sonra İzmir'e götürülen Candy gemisine konulan ihtiyati hacze yapılan itiraz sonucu, dosyaya Denizcilik İhtisas Mahkemesi sıfatıyla bakan İzmir 5. Asliye Ticaret Mahkemesi, haczin kaldırılmasına karar vermişti. 

"Sorumluluğu olan tüm kişilerin tutuklanması teselli olacak"

Yangında ağabeyi Erdoğan Çetinok'u kaybeden Hülya Çetinok, tutuklama kararı, iddianame ve şirket sahipleri hakkındaki yurtdışı çıkış yasağının kaldırılmasıyla ilgili, "Ağabeyim Erdoğan Çetinok sadece 25 gündür çalışıyordu. Geminin bu durumundan haberi bile yoktu. Öte yandan geminin donatanları Erkan ve Serkan Düzgören’in tutuklanmaması ve üstüne üstelik yurtdışına çıkış yasaklarının mahkemede kaldırılmış olması bizi derinden üzdü. En kısa zamanda bu olayda sorumluluğu olan tüm kişilerin tutuklanması bizlere ve yetim kalmış çocuklarına ufakta olsa teselli olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU