Karar yazarı: Koronavirüs’ün suçlusu teknoloji, çaresi İslam mı?

Ocaktan: Allah’ın verdiği aklı kullanma sıkıntısı çeken, bu yüzden de bilimsel gelişmeleri kavrayamayan hezeyan üreticilerinin, en azından biraz tarih okumalarında sayısız faydalar bulunmaktadır

Fotoğraf: YouTube

Geçmişte AK Parti milletvekilliği de yapan Karar yazarı Mehmet Ocaktan, Türkiye’de en az 18 kişide görülen koronavirüs ile ilgili bir köşe yazısı yazdı.

Ocaktan, “Koronavirüs’ün suçlusu teknoloji çaresi İslam mı?” başlıklı yazısında bazı köşe yazarlarının “deli saçması” yazılar yazdığını ifade etti:

Maalesef geçmişte yaşadığı derin travmaların izlerini hala üzerinde taşımaya devam eden Müslüman dünyanın, bugün yaşanan koronavirüs salgını gibi büyük felaketler karşısındaki tepkisi bu “yaralı bilinç”in bir tezahürü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlayışa göre koronavirüs, “Kapitalist Batı uygarlığı”nın yarattığı bir kötülük simgesidir, baştan çıkarıcı din dışı kutsallığın ürettiği şeytani bir haldir. Evet vahşi kapitalizmin eşitsizlikleri arttırdığı, insani değerleri örselediği bir gerçek. Ancak bütün kötülükleri teknolojik gelişmelerin ürettiğini kabul etmek mümkün değildir, ama eğer akıl ve bilim devre dışı kalmışsa salgın hastalıklar, depremler, yıkımlara yol açan seller gibi büyük felaketleri bir takım muhayyel güçlerle ve hatta “üst akıl”la izah etmek kaçınılmaz hale gelebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bu zihniyetin tedavisi bulunmadığını” söyleyen Ocaktan, Yenisöz isimli gazetede İsmail Akbal tarafından kaleme alınan köşe yazısını eleştirdi:

Bu öylesine patolojik bir durum ki eline kalem alan birileri çıkıp “Allah’a şükürler olsun, inkıraz geldi modern dünyaya! Yakında yeni koronavirüsler her yeri saracak. Laboratuvarları, deneyleri, ilaçları, temiz dünyaya karşı düşman olan bilimi çare olamayacak. Ardından depremler vuracak beline beline. Allah’a meydan okuyan yüz katlı Towersleri, gökdelenleri başına yıkılacak” şeklinde hezeyanlar üretebiliyorlar.

Ocaktan yazısını şöyle sonlandırdı:

Galiba Allah’ın verdiği aklı kullanma sıkıntısı çeken, bu yüzden de bilimsel gelişmeleri kavrayamayan hezeyan üreticilerinin, en azından biraz tarih okumalarında sayısız faydalar bulunmaktadır.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU