İran Sağlık Bakanlığı yetkilisi: Gribe benzediği için koronavirüsü geç fark ettik

İran Sağlık Bakanlığı yetkilisi Dr. Reza Melikzadeh, griple olan benzerliğinden dolayı koronavirüs salgınının ülkesinde geç fark edildiğini söyledi. İran’ın Cumhurbaşkanı Ruhani ise karantina tedbirleri uygulamayacaklarını yineledi

Fotoğraf: AFP

İran Sağlık Bakanlığı Araştırma ve Teknoloji Yardımcısı Dr. Reza Melikzadeh koronavirüs salgınında ülkesinin erken tepki gösteremediğini itiraf etti. Koronovirüsün griple olan benzerliğinden dolayı salgının geç keşfedildiğini söyleyen Melikzadeh, resmi makamların bu yüzden salgın açıklamasında geç kaldıklarını ileri sürdü.

 

ap iran.jpg
Fotoğraf: AP

 

Hükümeti suçladı

Korona salgının doruk noktasına ulaştığına dikkat çeken Dr. Reza Melikzadeh "İnsanların yüzde 55 ila 70'i bu virüse yakalandı. İran halkı olarak bu virüsten kurtulacağız" dedi.

Virüsün, İran'a daha önce girdiğini belirten Dr. Reza Melikzadeh, Sağlık Bakanlığı’ndan Çin ile hava sınırlarını kapatmasını şiddetle talep ettiğini, ancak hükümetin konuyu ciddiye almadığını söyledi.

Melikzadeh, virüsün biyolojik silah olduğu yönündeki iddialar için ise şu değerlendirmeyi yaptı:

Bu bilgiyi doğrulayamıyoruz. Bir hükümet yetkilisi, Genelkurmay Başkanı’na yazdığı bir mektupta bir gün önce bu virüsün bir ‘biyolojik saldırıdan' kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Ancak bu konuda kafalar karışık.

 

afp iran 1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Ne bugün, ne de nevruz tatilinde karantina uygulacak

Salgınla ilgili sayıları gizlediği ileri sürülen ve virüse karşı mücadeleleri konusunda eleştirilen İran’ın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani karantina yöntemini kullanmayacaklarını bir kez daha tekrar etti.

Koronavirüsün ekonomiye etkilerinin değerlendirildiği toplantıda konuşan Ruhani, "Sağlık protokolleri dikkate alınarak ekonomik faaliyetlerin normalleşmesi noktasında ortak karara vardık" dedi.

Koronavirüs nedeniyle bazı iş alanlarında sorunların doğal olarak meydana geldiğini kaydeden Ruhani, ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalanlara hükümetin gerekli maddi desteği sağlayacağını ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, karantina uygulamamaya kararlı olduklarını ise şu sözlerle vurguladı:

Bazı şehirlerde bazı alışveriş ve iş merkezlerinin karantinada olduğu haberleri doğru değil. Ne bugün, ne nevruz tatili, ne de başka bir gün karantina uygulanacak. Herkes kendi ekonomik faaliyetinde serbest.

Hükümetin vatandaşa gerekli hizmeti götürmeye devam edeceğini ve vatandaşların evde kalmasını öncelediklerini belirten Ruhani, "Elbette tüm bunlar belirlenen sağlık protokollerine göre uygulanacak" dedi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU