NASA Dünya’ya en uzak cismin “hayli sıra dışı” şeklini paylaştı

Yeryüzünden 6,5 milyar kilometre uzaktaki küçük dünyaya ait görüntü dizisi oldukça şaşırtıcı

Fotoğraf: NASA

NASA’ya ait bir uzay aracının şu ana kadar keşfettiği en uzak dünyanın, yeni yılda paylaşılan ilk görüntülerden farklı bir şekle sahip olduğu ortaya çıktı.

New Horizons’un (Yeni Ufuklar) uzayın derinliklerinden gönderdiği görüntüler, ilk başlarda “kardan adam”a benzetiliyordu. Ancak gökcisminin daha sonra düzleşmiş bir hal aldığı görüldü.

Yeni görüntüler, Dünya’dan yaklaşık 6,5 milyar kilometre uzakta yer alan ve “çok uzakta” anlamına gelen Ultima Thule adı verilen cisim hakkında öğrenilecek daha çok şey olduğunu gösterdi.

Ultima Thule’un “sıra dışı” yeni görünüşü, saatte 50 bin kilometre hızla hareket eden uzay aracı cismin en yakın noktasından geçtikten yaklaşık 10 dakika sonra kaydedildi.

Araştırma ekibi, Ultima Thule’un karanlık bölgesi önlerinden geçerken hangi yıldızların karanlıkta kaldığını esas alarak yeni görüntüleri bir araya getirdi.

Hareket görüntüleri, daha önce Güneş tarafından aydınlatılmadığı için gizli kalmış olan şekli gün yüzüne çıkardı.

Uzay aracının cismi geçerken çektiği görüntüler dizi haline getirilince, daha büyük açıdan bakılan “Ultima” bölümünün aslında o kadar da yuvarlak olmadığı ve pankek gibi düz olduğu görüldü.

Son görüntüler, bilim ekibi arasında bu tür nesnelerin ne gibi şekiller alabileceği konusunun gündeme gelmesine neden oldu.

Misyonun baş araştırmacısı olan, Southwest Araştırma Enstitüsü’nden gezegen bilimci Dr. Alan Stern, “Bu, gerçekten de yeryüzünden 6.5 milyar kilometre uzaktaki küçük bir dünyayı keşfeden uzay aracı tarafından çekilmiş inanılmaz bir görüntü dizisi” ifadelerini kullandı.

Dr. Stern ayrıca, “Güneş’in yörüngesinde dönen böylesi bir şeyi daha önce hiç görmemiştik” diye ekledi.

Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndan New Horizons projesine katılan bilim insanı Dr. Hal Weaver ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Hızlı uçuşun doğası, bazı açılardan Ultima Thule’un gerçek şekline karar verebilmemizi sınırlıyor. Ancak yeni bulgular açıkça gösteriyor ki Ultima ve Thule, başlarda düşünüldüğünden ve umulduğundan çok daha düz. Bu keşfin, erken Güneş Sistemi’nde gezegensel oluşumlara dair yeni teorileri harekete geçirmesi kaçınılmaz olacak.”

Ultima Thule, uzayda salınan buzlu gökcisimlerinin oluşturduğu, büyük sekiz gezegenin ötesinde Güneş Sistemi’nin bir bölgesi olan Kuiper Kuşağı’nda yer alıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU