Koronavirüsün Hollywood'a zararı 20 milyar doları bulabilir

Yapımların üretiminin durması ve filmlerin vizyon tarihlerinin ertlenmesinin Hollywood'a mayıs ayı sonunda 20 milyar dolarlık zarar verebileceği belirtildi

ABD'de birçok sinema salonu zinciri de koronavirüs nedeniyle kapasitelerinde azaltmaya gitti (Reuters)

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve Kovid-19 adı verilen hastalığa yol açan koronavirüs Antarktika hariç tüm kıtalara ve 120'den fazla ülkeye yayıldı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) pandemi (küresel salgın) ilan etmesine yol açan virüs Holywood'u da olumsuz etkiliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Her gün yeni bir stüdyo üretimi durduruyor ya da filmlerin vizyon tarihleri erteleniyor.

The Hollywood Reporter'a (THR) göre yeni tip koronavirüsün (SARS-CoV2) ABD'deki film ve televizyon sektöründe alınmaya zorladığı kararlar nedeniyle bu yıl Hollywood 20 milyar dolar (yaklaşık 126 milyar TL) zarar edebilir.

Haber sitesi küresel gişe gelirlerinin şu anda koronavirüs nedeniyle 7 milyar dolar  (yaklaşık 44 milyar TL) zarar ettiğini, martın geri kalanı, nisan ve mayıs ayları da dahil edilirse toplam hasılat kaybının 10 milyar dolar daha artarak 17 milyar dolara ulaşabileceğini yazdı. 

Krizin mayıs ayından sonra sürmesi halinde rakamın artabileceğine işaret edildi.

Mulan, Sessiz Bir Yer 2 (A Quiet Place Part II), Hızlı ve Öfkeli 9 (Fast and Furious 9) ve Yeni Mutantlar (New Mutants) gibi büyük yapımların vizyon tarihlerinin ertelenmesi sonucu gişede darbe alacağı belirtiliyor.

Shang-Chi ve 10 Yüzüğün Efsanesi (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings), Jurassic World: Dominion ve Stranger Things 4 gibi televizyon yapımlarının çekimlerinin durmasının da gelirler üzerinde olumsuz etkilerinin olacağı vurgulandı.

THR'ye konuşan kaynaklar Shang-Chi ve 10 Yüzüğün Efsanesi gibi bir yapımdaki gecikmenin günlük 300 bin ile 350 bin dolara mal olabileceğini söyledi. 

Siteye göre üretim gecikmelerinin endüstri çalışanları üzerinde de olumsuz etkileri oluyor. 

Uluslararası Tiyatro Sahnesi Çalışanları İttifakı (IATSE) Başkanı Matthew D. Loeb, THR'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Şu anda eğlence endüstrisinde çalışan binlerce üyemiz hükümetin zorunlu tuttuğu iptaller nedeniyle finansal zorluk yaşıyor. Eğlence sektörü çalışanları koronavirüsle mücadelede tali hasar olmamalı. Ama bu sadece bizimle ilgili değil.  Film ve televizyon üretimi her yıl yerel ticarete 49 milyar dolar katkı yapıyor, toplamda eğlence sektörü şehir ve eyalet ekonomilerine 2,1 milyon iş sağlıyor.


Collider, The Hollywood Reporter
Derleyen: Keremcan Karabatak

DAHA FAZLA HABER OKU