Ankara ve Konya'da öğrenci yurtları boşaltıldı, umreden dönen bir grup karantinaya alındı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgını nedeniyle umreden dönenlere 14 gün evlerinden çıkmaması uyarısı yapmıştı 

Suudi Arabistan'ın Medine kentinden Ankara'ya gelen umre yolcularının bir kısmı Esenboğa Havalimanı'na indikten sonra sağlık taramasından geçirildi.

Havalimanında uçağın bulunduğu yere ulaşan özel kıyafetli sağlık ekibi yolculara karantinaya alınacaklarını söyledi.

Yolcular karantinaya alınmak üzere başkentteki üç farklı öğrenci yurduna götürüldü. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait otobüsler ile Gölbaşı'ndaki öğrenci yurtlarına götürülen kendileri için boşaltılan ve dezenfekte edilen bu yurtlarda 14 gün boyunca gözlem altında tutulacak. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gece geç saatlerde yurt öğrencilerine haber veren görevliler, öğrencilerin yurdu boşaltmasını istedi. 

Bunun üzerine yurt öğrencileri, eşyalarını alarak dışarı çıktı. 

Öğrenciler, yurt önüne gelen otobüslerle Ankara otogarına ya da başka yurtlara götürüldü.

Medine’den Ankara’ya umre yolcularını taşıyan 4 uçak daha Esenboğa Havalimanı’na indi.

"Toplam 10 bin 330 yolcu karantina altında"

Gençlik ve Spor Bakanlığı, "Ankara ve Konya'daki bazı yurtlar, umreden dönen vatandaşlarımızın karantina süresi boyunca kalabilmeleri için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır" açıklaması yaptı.

Bakanlık açıklamasında Ankara dışında Konya'da da bazı yurtların umreden dönenlerin ağırlanacağı şekilde kullanıldığı ve yolculara yönelik karantina sürecinin başlatıldığı bilgisi paylaşıldı. 

Bakanlığın ilgili duyurusunda yolcuların Ankara'da 5 bin 392, Konya'da ise 4 bin 938 kapasiteli yurtlara yerleştirildiği ifade edildi:

Umre amacıyla Suudi Arabistan'da bulunan vatandaşlarımızın Türkiye'ye dönmelerinin ardından 14 günlük karantina sürelerini geçirecekleri bir yer ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu çerçevede, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı Ankara ve Konya'daki bazı yurtlar, umreden dönen vatandaşlarımızın karantina süresi boyunca kalabilmeleri için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır.

Üniversitelerin üç haftalık tatil süreciyle birlikte büyük oranda boş olan bu yurtlarımızda kalan az sayıdaki öğrencimizin de başka yurtlara nakilleri sağlanarak herhangi bir mağduriyet yaşanmamıştır.

Ankara'daki yurtların isimleri ve kapasiteleri şöyle:

Şehit Özel Harekat: 2064

Milli İrade: 1880

Gölbaşı: 1448

Toplam: 5392

Konya'daki yurtların isimleri ve kapasiteleri şöyle:

Tahir Büyükkörükçü: 2228

Kutalmışoğlu: 2710

Toplam: 4938

AA'dan düzeltme

Anadolu Ajansı (AA), abonelerine geçtiği ilk haberinde "10 bin 330 kişinin karantina altına alındığını" duyurmuştu. Ancak ajans, bir düzeltme haberi geçerek 10 bin 330 rakamının umreden dönen kişilerin gönderildiği yurtların kapasitesi olduğunu ifade etti.

Koca: Umreden dönenler karantina mantığıyla ayrı odalara yerleştirilmektedir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, umreden gelen yolculara yönelik tedbire ilişkin, "Umreden dün geceden itibaren dönen tüm yolcular, Ankara ve Konya'daki öğrenci yurtlarında karantina mantığıyla ayrı odalara yerleştirilmektedir." ifadesini kullandı.

Twitter hesabından, umreden gelen vatandaşlara yönelik alınan tedbirlere ilişkin paylaşımda bulunan Koca, şu bilgileri verdi:

Umreden dün geceden itibaren dönen tüm yolcular, Ankara ve Konya'daki öğrenci yurtlarında karantina mantığıyla ayrı odalara yerleştirilmektedir. Şüpheli bulunanlar gelir gelmez hastaneye kaldırılıp, testleri yapılmaktadır. Tedbirlerde hep birlikte tavizsiz olalım.


Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü: Panik yok, tedbir var

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından yaptığı açıklamada umreden dönenlerin yurtlardaki karantina sürecinin başlatıldığını duyurup, "Panik yok, tedbir var" dedi,

Vali Şahin: 5 kişide semptom belirlendi

Ankara Valisi Vasip Şahin, bugün umreden dönen 1800 kişinin yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle karantina altında olduğunu, 5 kişide ise semptom belirlendiğini ve hastaneye sevk edildiklerini bildirdi. Şahin, "1700 civarında daha vatandaşımızı bekliyoruz. Onlarla ilgili hazırlıklarımızı da yaptık" dedi. 

Şahin, "Şu ana kadar semptom belirlenen kişi sayısı 5. Bu kişiler Zekai Tahir Burak, Kadın Hastalıkları Eğitim ve Hastanesi'ne nakledildi" dedi. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada son 1 haftada umreden dönen bir vatandaşın testinin pozitif çıktığını belirterek, "Umreden yeni döndüyseniz 14 gün kuralına uymanızı ısrarlar istiyoruz” dedi.  

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ise  "Umreden dönen vatandaşlarımız tedbir amaçlı 14 gün boyunca evden çıkmamaları, ziyaretçi kabul etmemeleri konusunda bilgilendirilmiştir, umrecilerin tamamı 15 Mart itibarıyla dönecek" diye konuşmuştu. 

Umreye giden kişi sayısının 21 bin olduğu belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, İHA, AA

DAHA FAZLA HABER OKU