Doktorlar iyileşen bazı koronavirüs hastalarının akciğer fonksiyonlarında zayıflama tespit etti

Doktorlar, “Bu kişiler biraz daha hızlı yürüdüklerinde nefes nefese kalıyor” dedi

Koronavirüsün yayılmasının önlenmesi için pek çok sağlık yetkilisi temasın azaltılmasını tavsiye ediyor (Reuters)

Hong Kong’daki doktorlar, iyileşen koronavirüs hastalarının zayıflamış akciğer fonksiyonlarından mustarip olabileceğini, bazılarının hızlı yürürken nefes nefese kaldığını söyledi.

Hong Kong Hastane Yönetimi, Kovid-19 tedavisi gördükten sonra taburcu edilen yaklaşık bir düzine insanın daha sonraki takip sürecinin bulgularını paylaştı.

Taburcu olanların ikisi veya üçü, geçmişte yapabildiklerini artık yapamıyor.

South China Morning Post’un aktardığına göre, Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi’nin tıbbi direktörü Dr. Owen Tsang Tak-yin, “Bu kişiler biraz daha hızlı yürüdüklerinde nefes nefese kalıyor. Bazı hastaların (iyileşmelerinin ardından) akciğer fonksiyonlarında yüzde 20 ile 30 oranında düşüş olabilir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tsang, hastaların akciğer fonksiyonlarının ne kadarını muhafaza ettiğini belirlemek için testlere tabi tutulacağını söyledi.

Tsang ayrıca hastaların akciğerlerini güçlendirmek için fizyoterapi uygulanacağını da belirtti.

Hastalığın bulaştığı 9 hastanın akciğer taramaları incelendiğinde hepsinde organın hasar gördüğüne işaret eden buzlu cama benzer motifler bulundu.

Tsang, koronavirüsün iyileşmiş hastalar üzerindeki uzun süreli etkisinin, örneğin bu kişilerin pulmoner fibrozis geliştirip geliştirmeyeceklerinin henüz anlaşılamadığını söyledi.

Tsang, taburcu edilen hastalara akciğerlerinin iyileşmesine yardımcı olması için yüzme gibi kardiyovasküler egzersizler yapmalarını tavsiye etti.

Hong Kong şu ana kadar 130 civarında koronavirüs vakasını doğrularken, testleri pozitif çıkan 4 kişi hayatını kaybetti.

Hong Kong perşembe günü Avrupa’nın sınır kontrolü olmayan Schengen bölgesindeki ülkelerden gelen yolcuların 17 Mart’tan itibaren 14 gün karantinaya alınması gerekeceğini duyurdu.

Hong Kong ayrıca Avrupa ülkelerine seyahate yönelik kırmızı alarm yayımlayarak, bu ülkelere gitmeyi düşünen kişilerin planlarını gözden geçirmesi ve zorunlu olmayan yolculuklardan kaçınması çağrısında bulundu.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU