Lübnan'da Hizbullah "makul koşullar altında" IMF yardımına karşı değil

Son 30 yılın en büyük ekonomik krizini yaşayan Lübnan’da, Hizbullah’ın IMF’ye karşı tutumu yumuşadı

Lübnan’da likidite darlığının dış yardımla çözülmesi gündemde (AFP)

Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, “makul koşullar”' altında IMF yardımına karşı çıkmayacaklarını açıkladı.

Daha önce Lübnan’ın ekonomisine yönelik dış müdahaleler hakkında sert açıklamalar yapan Hizbullah’ın lideri, televizyonda dün yayımlanan konuşmasında, IMF’nin olası kurtarma paketi hakkında “Makul koşullar altındaki herhangi bir yardımla prensip olarak sorunumuz yok” dedi.

Lübnan’ın “kimsenin vesayetine girmemesi” ve dış güçlere “finansal ve ekonomik yönetimini teslim etmemesi” gerektiğini de sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın en borçlu ülkelerinden biri olan Lübnan’da siyasi ve ekonomik kriz aylardır sürüyor. Lübnan Poundu değer kaybederken, bankalar dolarlarını çekmek isteyenlere limit getirdi. Likidite darlığının yaşandığı ülkede, siyasetçilere yönelik kitlesel protestolar var.

Müttefikleriyle birlikte parlamentoda çoğunluğu elinde tutan Hizbullah, krizden çıkış reçetesi olarak IMF’yi gösteren önerilere karşı çıkıyordu. İran’ın desteklediği Hizbullah ve müttefikleri, küresel örgütlerin sunacağı “hazır reçeteler”in işe yaramayacağını savunarak, ekonominin “dış vesayet” altına gireceğini ifade ediyordu.

Perşembe günü gazetecilere konuşan IMF Sözcüsü Gerry Rice, Lübnan’ın henüz kendilerinden destek istemediğini, fakat yardıma hazır olduklarını söylemişti.
 

thumbs_b_c_2a5b684924272f25a999319db24c7adc.jpg

Başbakan Diyab, "Lübnan dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda" ifadesini kullanmıştı (AA)


Geçen hafta televizyondan halka seslenen Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Lübnan'ın dünyanın en borçlu ülkesi olma yolunda ilerlediğini söylemişti. Diyab, Lübnan'ın 2020'de toplam 4,6 milyar dolarlık eurobond tahvil senedi ödemesi olduğunu, bu borcun 1,2 milyar dolarlık ilk kısmının vadesinin 9 Mart'ta sona erdiğini ancak ödemenin askıya alınacağını belirtmişti.

Lübnan'ın tarihinde ilk kez temerrüde düşeceğini bildiren Diyab, ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını kaydetmişti.
 


Lübnan'da ekonomik kriz ve hükümetin vergi politikalarına karşı düzenlenen gösteriler üzerine Saad el-Hariri başbakanlığındaki 30 üyeli Ulusal Birlik Hükümeti 29 Ekim 2019'da istifa etmişti. Hariri'nin yeniden başbakanlık görevine yanaşmaması üzerine Şii Hizbullah örgütü ve siyasi müttefikleri, eski Eğitim Bakanı Hassan Diyab'ın başbakanlığında 20 üyeli yeni hükümetin kurulmasını sağlamıştı. Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.



AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU