Bilim insanları Kovid-19 salgınından sorumlu virüsü ayrıştırmayı başardı

Kanadalı araştırma ekibi çalışmanın gittikçe kötüleşen salgın hastalığa verilecek küresel cevabı bilgilendirmeye yardımcı olacağını söylüyor

Yeni koronavirüsün yaşlılarda ve sağlık problemleri olan kişilerde daha ağır etkiler yarattığı ifade ediliyor (Reuters)

Kanadalı bilim insanlarından oluşan bir ekip ölümcül küresel salgından sorumlu patojeni incelemeye yardımcı olması için koronavirüsün suşunu başarılı biçimde izole etti ve laboratuvarda numunelerini yetiştirdi.

Hepsi Kanada'da bulunan Sunnybrook Araştırma Enstitüsü, McMaster Üniversitesi ve Toronto Üniversitesi'nden araştırmacılar iki örnekten aldıkları virüsü izole etti ve ardından güvenli bir muhafaza tesisinde yetiştirdi.

Bu, virüsün bulaştığı insanları izole etmek anlamına gelmiyor. Bilim insanları virüsün insan vücudunun dışında tuttukları ve üzerinde çalışabilecekleri saf bir örneğini başarıyla elde etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip, laboratuvarda yetiştirilen örneklerin Kanada ve dünya genelinde bilim insanlarının koronavirüsle savaşmak için daha iyi tanı testleri, tedaviler ve aşılar geliştirmesine yardımcı olacağını söyledi.

Virüs daha önce de izole edilmişti. Virüsü ilk kez Çinli bilim insanları izole etti. Avustralya ve İtalya'daki araştırma ekipleri de laboratuvarlarda virüs örneklerini izole eden ve yetiştiren ekipler arasında bulunuyor.

Bununla birlikte, virüsler sürekli mutasyona uğradığı ve evrimleştiği için, artık SARS-CoV-2 ismiyle bilinen birden fazla suş bulunuyor.

Kovid-19 bu virüslerin neden olduğu, belirtileri fark edilebilen hastalığa verilen isim. 

Virüs, bir kişiye bulaşıp solunum yollarında çoğaldığı her seferde mutasyona uğrar. Yaklaşık yarım düzine genetik mutasyon meydana gelir. Mevcut salgında, mutasyonlar virüsün iki ana suşunun ortaya çıkmasına neden oldu. Vuhan'daki salgınla en yakından ilişkili olanın daha yaygın ve daha şiddetli olduğu bildiriliyor. Araştırmaya göre ikinci türse şimdiye kadar daha az görüldü ve konak canlı üzerinde daha az etkiye sahip.

 

 

Ne var ki virüsün her izolasyonu, bilim insanlarının SARS-CoV-2 virüsünün ne kadar hızlı mutasyona uğradığını ve mutasyonların insanlar için ne gibi etkileri olabileceğini görmelerini sağlıyor. 

Sunnybrook'ta mikrobiyolog ve bulaşıcı hastalıklar doktoru Dr. Samira Mubareka, “Bu pandemiye çözüm geliştirmek için bazı kilit araçlara ihtiyacımız var. Acil müdahale çok önemli olmakla birlikte, daha uzun vadeli çözümler bu yeni virüse yönelik temel araştırmalardan gelecek” ifadelerini kullandı.

Sunnybrook'ta klinik mikrobiyolog olan meslektaşı Dr. Rob Kozak ise, “Birinci sınıf kurumlardan araştırmacılar sadece birkaç hafta içinde kendiliğinden bir dayanışmayla bir araya gelip  virüsü başarılıyla izole etti. Bu işbirliği yaptığımızda başarabileceğimiz şaşırtıcı şeyleri gösteriyor” diye konuştu.

McMaster Üniversitesi'nden Dr. Arinjay Banerjee ekibin yaptığı araştırmanın dünya genelinde virüsü inceleyen bilim insanlarına bilgi sağlayacağını söyledi.

Banerjee, “SARS-CoV-2 virüsünü izole ettiğimize göre, bunu diğer araştırmacılarla paylaşabilir ve bu ekip çalışmasını devam ettirebiliriz” dedi ve ekledi: 

Bu şekilde ne kadar çok virüs uygun hale getirilirse, o kadar çok şey öğrenebilir, işbirliği yapabilir ve paylaşabiliriz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU