Korona günlükleri: Kovid-19 hastası doktor belirtileri gün gün paylaşıyor

Dr. Yale Tung Chen'in günlük rutininde bol su içmek ve şınav çekmek bulunuyor

Yale Tung Chen virüsün ciğerlerine etkisini göstermek için günlük olarak ultrason görüntülerini yayımlıyor (Yale Thung Chen)

Madrid'de hastaları tedavi ederken koronavirüse yakalanan doktor, Kovid-19 hastası olmanın nasıl bir şey olduğu hakkında sosyal medyada ilk elden bilgi aktarıyor.

İspanya'da yaşayan 35 yaşındaki Doktor Yale Tung Chen, virüs ilerledikçe Twitter hesabında gelişmeleri paylaşıyor, semptomlardan bahsediyor ve hatta takipçileriyle akciğerlerinin ultrasonlarını paylaşıyor. 

Madrid'deki La Paz Üniversite Hastanesi'nde acil serviste çalışan doktor, vardiyasının sonunda hastalandı ve pazar günü virüs testinde pozitif çıktı.

Dr. Chen daha sonra 9 Mart'ta semptomları hakkında günlük bilgiler paylaşmaya başladı.

İnternette oluşturduğu günlüğüne boğaz ağrısı, güçlü bir baş ağrısı ve kuru öksürüğü olduğunu fakat nefes darlığı çekmediğini söylediği bir tweet paylaşarak başladı. 

 

 

Semptomlar hakkındaki bilgilerin yanı sıra Dr. Chen, akciğerlerinin ultrason videolarını paylaşarak virüsün nasıl ilerlediğine dair tıbbi analizini detaylandırdı.

LBC'ye konuşan doktor, ailesi için duyduğu endişenin kendisini testi yapmaya zorladığını söyledi. 

Chen, karısı ve çocukları için “en ufak bir tehdit dahi” oluşturmak istemediğini ve nihayetinde test sonuçları pozitif geldiğinde “rahatlamış” hissettiğini söyledi.

Doktor radyoya yaptığı açıklamada, “O andan itibaren kendimi evimdeki bir odada tecrit ettim ve evdeki herkesle herhangi bir temastan kaçındım” diye konuştu.

 

 

İlk ultrason videosu şu an Twitter'da 140 binden fazla görüntülenmeye sahip ve 35 yaşındaki doktorun paylaşımlarına iyi dilek yorumları yağıyor.

Üçüncü gün Dr. Chen tweet'lerine #mycoviddiary (#benimkovidgünlüğüm) demeye başladı ve boğaz ağrısı, baş ağrısı veya nefes darlığı yaşamadığını, fakat yeni bir ishal belirtisiyle karşılaştığını bildirdi.

Şu ana kadar, öksürük ve çok kötü yorgunluk belirtilerinden bahsettiği son tweet'iyle birlikte, dört gün boyunca gelişmeleri paylaştı. 

Semptomların tedavisi konusunda Dr. Chen LBC'ye, bunu virüs için bir tedavi yöntemi olarak önermediğini ekleyerek, ibuprofen ve parasetamol aldığını, çok fazla su içtiğini ve her gün şınav çektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Chen, “İyi hissediyorum” diye ekledi.

Çoğu insan için yeni koronavirüs ateş ve öksürük gibi yalnızca hafif veya orta dereceli semptomlara neden oluyor. 

Bazıları içinse, özellikle yaşlılarda ve halihazırda sağlık sorunları olan kişilerde, Kovid-19 zatürre dahil olmak üzere daha ciddi hastalıklara neden olabilir. İnsanların büyük çoğunluğuysa iyileşiyor.

Şu anda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından pandemi olarak sınıflandırılan virüs, dünya çapında 120 binden fazla kişiye bulaştı.

WHO'ya göre İspanya'da şu an en az bin 639 doğrulanmış koronavirüs vakası mevcut ve 36 kişi hayatını kaybetti.

İspanya, ABD Başkanı Donald Trump'ın Avrupa'daki birçok ülkeden ABD'ye yapılacak tüm uçuşlara kısıtlama getirdiği koronavirüs seyahat yasağından etkilenen 26 ülkeden biri.

The Associated Press'ten de yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU