İran’da koronavirüs ölümleri durdurulamıyor, 85 kişi daha hayatını kaybetti

İran’da son 24 saatte ölü sayısı 85 arttı. İslami İrşad ve Kültür Bakanı Salihi, Nevruz Bayramı için ‘evde kalın’ uyarısı yaptı. Salgın protokol üyeleri arasında da yayılmayı sürdürüyor. Hamaney’in danışmanı Velayeti karantinaya alındı

Fotoğraf: AP

Salgında ölü sayısı olarak Çin ve İtalya’nın ardından üçüncü durumda bulunan İran’da koronavirüsle ilgili son sayılar İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur tarafından açıklandı. Sözcü, son 24 saatte 85 kişinin hayatını kaybettiğini, ölü sayısının 514’e yükseldiğini açıkladı. Cihanpur, vaka sayısının da 1289 kişi artarak 11 bin 364'e ulaştığını ifade etti.

En çok vakaya Tahran, Gilan, Kum, Mazenderan ve İsfahan'da rastlandığını kaydeden Cihanpur, şu ana kadar 3 bin 529 kişinin iyileşerek hastanelerden taburcu edildiği bilgisini verdi.

Tuğgeneral de hayatını kaybetti

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenler arasında İran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından Tuğgeneral Nasır Şabani de yer aldı. 

Tuğgeneral Şabani, İran-Irak savaşının yaşandığı 1982 yılında başladığı askeri kariyerinde, İmam Hüseyin Askeri Üniversitesi Komutan Yardımcısı da dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bulunmuştu.

 

thumbs_b_c_1472dd42d5d437b96f91622126f7d3ed.jpg
Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Başdanışmanı ve eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti de karantina altına alındı / Fotoğraf: AA

 

Protokolde hasta sayısı da artıyor

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Uluslararası İlişkiler Başdanışmanı ve eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Velayeti, yeni tip koronavirüs şüphesiyle karantinaya alındı. 

Kendisi de tıp doktoru olan Velayeti, Tahran'daki karantina merkezlerinden Mesih Danişveri Hastanesi'nde görev yaparken hafif koronavirüs belirtileri gösterdi. 

Virüse yakalandığı şüphesiyle yapılan testler sonucunda Velayeti'de Kovid-19 belirtilerinin görüldüğü aktarıldı.  Evinde karantinaya alınan Velayeti'nin durumunun iyi olduğu belirtildi.

İran'da Meşhed Belediye Başkanı Muhammed Rıza Kelayi ve Meşhed Başsavcısı Muhammed Hüseyin Durudi'nin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalandığı bildirildi.

 

afp.jpg
İran'da salgın nedeniyle cuma namazında camiler boş kaldı / Fotoğraf: AFP

 

Milli felakete yol açabilir

İran İslami İrşad ve Kültür Bakanı Abbas Salihi,  koronavirüs nedeniyle "milli bir felakete" yol açmamak için halka Nevruz Bayramı'nı evlerinde geçirmeleri çağrısında bulundu. 

İran İstatistik Merkezi’nin verilerine dayanarak geçen yıl Nevruz Bayramı'nda halkın yüzde 66'sının tatile çıktığını aktaran Salihi, "Baharda bu rakamın yarısı dahi seyahate çıksa ülkede milli bir felaket olur. Evde kalalım" ifadelerini kullandı.

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki de halkın bir kısmının salgını yeterince ciddiye almadığından yakınmış ve evlerinde kalmaları çağrısında bulunmuştu. 

 

rr.JPG
Fotoğraf: Reuters

 

Sağlık ve İlaç Karargahı kuruldu

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, Hamaney'in talimatıyla Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Sağlık ve İlaç Karargahı kuruldu. . 

Koronavirüsün "biyolojik saldırı" olabileceğine dair iddiaları hatırlatan Hamaney, talimatında şu ifadeleri kullandı:

Koronavirüsün biyolojik saldırı olabileceğine dair kanıtlar dikkate alındığında bu karargâh biyolojik savunma tatbikatı hizmeti de verebilir ve bu açıdan milli otoriteyi güçlendirebilir.

İran lideri, silahlı kuvvetlerin koronavirüsle ilgili tüm çalışmalarının bu karargâh tarafından yönetileceğini belirtti. 

Asker sokakları boşaltacak

İran Genelkurmay Başkanlığı, yeni salgınla mücadele için çarşı, pazar, alışveriş merkezleri ile sokak ve caddeleri boşaltacaklarını açıkladı.

Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran lideri Ali Hamaney’in talimatıyla kurulan karargâhtaki ilk toplantının ardından tüm İranlıların 10 gün içinde sağlık kontrolünden geçirileceğini ve şüphelilerin tedavi altına alınacağını belirtti.

Ülke genelinde 1000 sağlık merkezinin oluşturulacağını ve muayenelerin klinik ortamında yapılacağını söyleyen Tümgeneral Bakıri, koronavirüsle mücadele kapsamında ülke genelinde çarşı, pazar, alışveriş merkezleri ile sokak ve caddelerin 24 saat içinde boşaltılacağını kaydetti.

Bakıri, güvenlik güçlerinin İçişleri Bakanlığı ve valiliklerle koordineli bir şekilde sokakları boşaltma görevini yürüteceğini ifade ederek, halka Sağlık Bakanlığının tavsiyelerine uyma çağrısında bulundu. 

 

afp8.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Çin de ABD’yi suçlamıştı

Çin'de önde gelen epidemiyologlardan Cong Nanşan, virüsün ilk Çin'de ortaya çıkmasının, kaynağın bu ülke olduğu anlamına gelmediğini savunmuş, soruşturma yapılarak kaynağın araştırılması gerektiğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD yetkililerinin Kovid-19 hakkında "Çin virüsü" veya "Vuhan virüsü" söylemlerine tepki göstererek, kaynağın Çin olmayabileceğini savunmuştu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı Hüseyin Selami de ülkede hızla yayılan Kovid-19 salgınının ABD'nin biyolojik saldırısı olabileceğini söylemişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien ise ABD ordusunu, yeni tip koronavirüsü Vuhan kentine getirmekle itham ederek, "ABD, bize bir açıklama borçludur" demişti.

Sahte içkiden de 7 kişi öldü

İran'ın Huzistan, Elburz, Fars ve Mazenderan eyaletlerinde ise sahte içkiden ölümler sürüyor. 7 kişinin de hayatını kaybetmesiyle ‘koronavirüse iyi geliyor’ yalanıyla satılan sahte içkiden ölenlerin sayısı 81'e yükseldi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU