İtalya Avrupa’dan yardım istedi, cevap 7 bin 500 kilometre ötedeki Çin'den geldi

Koronavirüs ölümlerinde dünya birincisi olan Çin, ikinci sıradaki İtalya’ya ağırlığı tonlarla ölçülen yardım gönderdi

Şinhua haber ajansı, İtalya’ya giden ekibin Roma’ya inme anını dünyaya böyle gösterdi (Şinhua)

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Madrid Büyükelçiliği, İtalya ve İspanya’ya koronavirüsle mücadelelerinde yardım etmek için gönderdikleri tıbbi malzemelerin Avrupa’ya ulaştığını dün duyurdu.

Twitter adresinden açıklama yapan Çin Büyükelçiliği, Avrupa’ya 1,8 milyon maske gönderdiklerini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin’in resmi haber ajansı Şinhua, 9 kişilik yardım ekibiyle birlikte gönderdikleri tonlarca tıbbi malzemenin Perşembe akşamı Roma’daki Fiumicino Havalimanı’na ulaştığını bildirdi.

Aynı haberde, daha önce de Irak ve İran’a koronavirüs konusunda uzmanlaşan ekiplerin gönderildiği hatırlatıldı. Çin yönetiminin Güney Kore’ye 1,1 milyon, Japonya’ya 100 bin ve İran’a 250 bin maske gönderildiği de belirtildi.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Facebook üzerinden yayımladığı videoda, yardımların inmesini izlerken “Bu akşam İtalya yalnız değil. Dünyadaki pek çok insan bizi destekliyor” dedi.

italya-cin-ekip-xinhua2.jpg
İtalya Kızılhaç Başkanı Francesco Rocca, 7 bin 500 kilometre öteden gelen ekibi havalimanında karşıladı  (Şinhua)


İtalya’nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, Amerikan Politico dergisi için kaleme aldığı makalede, ülkesinin Avrupa’nın yardımına duyduğu ihtiyacı vurgularken yaptıkları çağrılara yanıt alamamaktan da yakınmıştı:

Ne yazık ki tek bir AB ülkesi bile Komisyon’un çağrısına yanıt vermedi. Yalnızca Çin iki taraflı karşılık verdi. Şüphesiz bu Avrupa dayanışması için iyi bir işaret değil.

Dünya genelinde bugüne dek 132 bin 500’ü aşkın kişiye bulaşan ve yaklaşık 5 bin kişinin ölümüne yol açan yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınında 3 bin 179 kişinin öldüğü Çin’den sonra en büyük kayıp bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği İtalya’da yaşanıyor. İspanya’daysa bugüne kadar 84 kişi virüs yüzünden öldü.



Independent Türkçe, Xinhua, Reuters, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU