Suriye: Halep-Lazkiye arasındaki M4 karayolunu açmaya hazırız

Moskova’daki Erdoğan-Putin zirvesinde yapılan anlaşma kapsamında M4 karayolunun kuzeyinde güvenli koridor tesis edilmesi öngörülüyordu

Fotoğraf: AFP

Suriye Ulaştırma Bakanı Ali Hammud, bakanlığın Moskova anlaşması uygulamaya konar konmaz Halep-Lazkiye arasındaki M4 karayolunu açmaya hazır olduğunu söyledi.

Suriye ordusunun ele geçirdiği bölgelerde yol ekiplerinin hazırlık çalışmalarını tamamladığını duyuran Hammud, "Koridorun açılması ve hizmete koyulması için Türkiye’nin anlaşma şartlarını yerine getirmesini bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Bakanlığın resmi Facebook hesabında paylaşılan açıklamaya göre Hammud, Karayolu Taşımacılığı Kurumu ve Lazkiye Valiliği ile işbirliği içinde yoldaki moloz ve barikatları kaldıracaklarını duyurdu. Halep-Lazkiye karayolunun ekonomik önem taşıdığını dile getiren Hammud, Irak ve Lazkiye arasındaki ticari yolun da açılacağını sözlerine ekledi.

Lazkiya Valiliği, daha önce Halep yolundan Keferya köprüsüne kadar olan mesafedeki barikatları ve kum torbalarını kaldırmıştı.

Anlaşmada ne vardı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Mart’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği zirvede varılan mutabakat metninde şu maddeler yer almıştı:

  • Kısmi ateşkes: İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.
  • Ortak devriye: Türk ve Rus devriyeleri, 15 Mart’ta M4 Karayolu’nun Trumba’dan (Serakib’in batısı) Ain Al Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.
  • Güvenli koridor: M4 Karayolu’nun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecek. 7 gün içinde esasları kararlaştırılacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU