İtalya Cumhurbaşkanı’ndan AB'ye koronavirüs çağrısı: Dayanışma girişimlerini engellemeyin

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella ülkesindeki koronavirüsle alakalı, "İtalya'nın koronavirüsün yayılmasına karşı olan deneyimi muhtemelen AB’nin tüm ülkeleri için yararlı olacaktır” dedi

Kovid-19 nedeniyle İtalya geneli "kırmızı bölge" ilan edildi. Güvenlik güçleri ve sağlık çalışanları, hastalık belirtisi gösterenleri kontrol ediyor/ Fotoraf: AA

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, ülkesinde salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile alakalı Avrupa Birliği’nden (AB) yardım istedi.

AB’nin salgından dolayı zor durum günler geçiren İtalya’ya engel çıkarmaması gerektiğini vurgulayan Mattatella, yazılı açıklama yaparak, ülkesinin AB’den beklentilerine değindi.

Mattarella şunları kaydetti:

İtalya'nın koronavirüsün yayılmasına karşı olan deneyimi muhtemelen AB’nin tüm ülkeleri için yararlı olacaktır. Bu nedenle, haklı olarak, en azından ortak çıkar çerçevesinde, dayanışma girişimlerinin engellenmemesini bekliyoruz.

Salgının İtalya ekonomisine etkisi

İtalyan Rainews24’ün haberine göre, Mattarella’nın açıklamasının, Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde’ın, İtalya'nın 10 yıllık devlet tahvilleri faizini düşürmesinin ECB’nin görevi olmadığını söylemesinin ardından geldiğine işaret edildi.

Diğer yandan, koronavirüs nedeniyle zor günler geçiren İtalya’da hükümet, bu krizle mücadele için 25 milyar euro'luk kaynak ayırdığını duyurmuştu. Ayrıca İtalya, bir süredir bu kriz sebebiyle AB’den bütçe esnekliği talep ediyor. 

İtalya’da salgından dolayı kaç kişi hayatını kaybetti?

İtalya'da yeni tip koronavirüsten ölenlerin sayısı 189 kişi artarak, 1016'ya yükseldi. Virüs bulaşanların sayısı 15 bin 113 oldu. Son üç haftadır hayatını kaybedenlerin yüzde 98'ini 68 yaş üstündekiler oluşturdu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU