İtalya’nın AB Büyükelçisi veryansın etti: Salgında tek bir Avrupa ülkesi bile bize yardım etmedi

Yetkili, Avrupa ülkelerine hitap ettiği sitem dolu makalesinde “Virüs gelip geçecek ancak geriye kayıtsızlığın ve bencilliğin kokuşmuş tohumları kalacak” dedi

Dünyayı etkisi altında alan salgında Çin'den sonra en yüksek can kaybı İtalya'da yaşanıyor (Reuters)

Koronavirüs salgını nedeniyle tamamen tecrit altına alınan İtalya’da yaşanan çaresizlik diplomatik seviyede de kendini gösteriyor.

İtalya’nın Avrupa Birliği (AB) Büyükelçisi Maurizio Massari, Amerikan Politico dergisi için kaleme aldığı makalede, ülkesinin Avrupa’nın yardımına duyduğu ihtiyacı vurgularken yaptıkları çağrılara yanıt alamamaktan da yakındı.

Avrupalıların koronavirüs krizine dayanışma içinde hareket ederek hızlı ve etkili bir şekilde karşılık vermesi gerektiğini kaydeden Massari, “Bu ulusal bir kriz değil. Bu Avrupa’nın krizi ve öyle de muamele görmeli” dedi.

Massari, krizin üstesinden gelmek için kişilerin payına bilimsel uzmanlık, makul sivil yönetim ve sorumluluk düştüğünü, Avrupalı hükümetler ve AB kurumları nezdindeyse siyasi cesaret, vizyon ve dayanışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Koronavirüsü kontrol altına almak için elinden gelen her şeyi yapan” ülkesinin Avrupa’da salgından en ağır darbeyi yediğini belirten İtalyan elçi, Roma yönetiminin 6 aylık olağanüstü durum ilan ettiğini ve Çin’le tüm uçuşları durdurduğunu hatırlattı.

Virüsün ilk kez 20 Şubat’ta Lombardiya’da görülmesinin ardından önce 11 belediyenin ve sonrasında da ülkenin geri kalanının tecrit altına alındığını söyleyen Massari, “Ne var ki Roma bu krizi tek başına ele almaya terk edilmemeli. Ulusal çapta alınan tedbirlere ilaveten bu, küresel ve her şeyden önce Avrupa’nın yanıt vermesi gereken bir kriz” dedi.

Avrupa Komisyonu’na ve meseleyi AB liderleriyle müzakere eden Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’e teşekkür ettiklerini belirten Massari sözlerine şöyle devam etti:

Ancak şimdi AB’nin katılım ve istişarelerin ötesinde hızlı, somut ve etkili acil eylemlerde bulunmasının zamanı. İlk olarak gerekli tıbbi ekipmanların tedariki ve en çok ihtiyaç duyan ülkelere bunların AB’nin koordinasyonuyla dağıtılması sağlanmalı. Bugün bu İtalya demek, yarınsa bu başka bir ülke olabilir.

“Hiçbir AB üyesinden yanıt gelmedi, Çin karşılık verdi”

İtalya’nın Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması’nın bireylerin korunması için tıbbi ekipman tedariki için aktif hale getirilmesini çoktan talep ettiğini kaydeden Massari, “Ne yazık ki tek bir AB ülkesi bile Komisyon’un çağrısına yanıt vermedi. Yalnızca Çin iki taraflı karşılık verdi. Şüphesiz bu Avrupa dayanışması için iyi bir işaret değil” ifadelerini kullandı.

İtalyan elçi daha sonra da üyeler arası eşitlik ve şeffaflığı sağlamak adına, AB’nin koronavirüs vakalarını tespit etmek ve raporlamak için tüm blok adına ortak yönergeler içeren müşterek bir yaklaşım benimsemesi gerektiğinin altını çizdi.

Massari ayrıca, salgının en çok vurduğu Lombardiya ve Veneto bölgelerinde yapılan ticaretin İtalya ekonomisinin üçte birine karşılık geldiğini hatırlatarak koronavirüsün finansal zararının büyük olacağını belirtti.
 


“AB’nin mevcut fonlarını kullanarak yapabileceği çok şey var”

Salgının tüm Avrupa’da ve küresel çapta ekonomiye ciddi hasar vereceğini kaydeden elçi şöyle devam etti:

Sanayi tedarik zinciri, mal ve hizmet ticareti, turizm çoktan etkilendi. Avrupa yeni, hatta daha kötü bir resesyon riski altındayken hasar kontrolüyle yetinemeyiz. İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamında daha fazla esnekliğe duyulan ihtiyaca ek olarak, AB'nin mevcut fonlarını ve mekanizmalarını kullanarak yapabileceği çok şey var. Bunlar arasında tıbbi bakım maliyetlerini desteklemeye ve karantinanın ekonomik sonuçlarını azaltmaya yardımcı olacak yeni bir araç oluşturulması da bulunmaktadır. Bu, AB bütçesinde zaten öngörülmüş özel araçlarla finanse edilebilir. Benzer şekilde, 2020 AB bütçesinde Avrupa Dayanışma Fonu kapsamındaki eylem kapsamı değiştirilebilir ve özellikle koronavirüsün ekonomik sonuçlarına yönlendirilebilir.

Massari, bu kriz ortamında bir diğer endişe noktasınınsa, İtalya’nın ve Avrupa ekonomilerinin omurgasını oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmeler olduğunu, koronavirüs krizinin bu işletmeleri ya çoktan sert bir şekilde vurduğunu ya da darbenin beklendiğini belirtti.

“İki korkunç düşmanla karşı karşıyayız: Panik ve bencillik”

AB liderlerinin birliğin gelecek 7 yıllık bütçesini müzakere ederken koronavirüsten çıkarılacak dersleri ve öngörülemeyen krizlerle etkili şekilde mücadele ihtiyacını da dikkate alması gerektiğini vurgulayan Massari şu ifadeleri kullandı:

Bu, iki korkunç düşmanla karşı karşıya olduğumuz türden bir savaş: Panik ve bencillik. Panik, yurttaşlar ve ekonominin paydaşlarında mantıksız ve sorumsuz davranışlara yol açar. Bencillik, kaybet-kaybet ve komşuyu zarara sokma politikasının yanı sıra ayrımcı veya şüpheli eylemleri beraberinde getirir. İkisi de kabul edilebilir değil. Tam olarak, “koruyucu Avrupa’nın” bu sıfatını yerine getirebildiğini göstermesi gereken türden bir acil durumla karşı karşıyayız. Hemen kendimize gelmezsek, 1914’te uyurgezer halde I. Dünya Savaşı’na giren liderlerin yaptığı gibi tarihe geçme riskiyle karşı karşıyayız. Virüs gelip geçecek ancak geriye kayıtsızlığın ve bencilliğin kokuşmuş tohumları kalacak. Koronavirüs krizi AB uyumu ve güvenilirliği için bir sınav ve bu sınavdan sadece gerçek ve somut bir dayanışmayla geçebiliriz. Avrupa, karşılıklı savunma ilkesine göre hareket etmeli ve güvenliği tehdit altında olan üyelere yardım etmeli. Cesur olup birleşirsek kazanırız. Bencillik edip bölünürsek de kaybederiz.

Dünya genelinde bugüne dek 126 bin 621 kişiye bulaşan ve 4 bin 638 kişinin ölümüne yol açan yeni koronavirüs (Kovid-19) salgınında 3 bin 169 kişinin yaşamını yitirdiği Çin’den sonra en büyük kayıp İtalya’da yaşanıyor.

Son verilere göre 12 bin 462 vakanın görüldüğü İtalya’da ölü sayısı 827'ye yükseldi, şu an tedavi altındaki yaklaşık bin kişinin durumunun da ciddi olduğu belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Politico

Derleyen: Elvide Demirkol 

DAHA FAZLA HABER OKU