IKB Peşmerge Bakanlığı: IŞİD 77 kişiyi katletti

IŞİD’in Irak'taki hareketliliği devam ediyor. Son iki ayda 77 kişi IŞİD’in saldırısında hayatını kaybetti

IŞİD'in bölgedeki hareketliliği artıyor / Fotoğraf: Reuters

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, IŞİD’in Irak merkezi hükümeti ile IKB arasındaki tartışmalı bölgelerde güvenlik zafiyetinden yararlanarak 2020’nin ilk iki ayında 77 kişiyi katlettiğini söyledi.

Rûdaw TV’nin sabah programına katılan Yaver, bölgede artan IŞİD hareketliliğine dikkat çekti.

 

Cabbar Yaver
IKB Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver / Fotoğraf: AA

 

“IŞİD oluşan güvenlik boşluğundan faydalanıyor”

140. madde kapsamına giren Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde Irak ordusunun güvenliği sağlayamadığını kaydeden Yaver, “Peşmerge güçlerinin de güvenlik sağlanmasına izin verilmiyor. IŞİD, oluşan güvenlik boşluğundan yararlanarak günden güne daha rahat hareket ediyor. Böylelikle güvenlik güçlerine ve sivillere zarar veriyor” dedi.

Söz konusu bölgelerin güvenliği için geçtiğimiz yıl Irak ve Peşmerge güçleri arasında mutabakata varıldığını aktaran yaver, “2019’da bu bölgelerin güvenliğinin sağlanması, ortak operasyonlar düzenlenmesi ve kontrol noktaları kurulması konusunda Irak Savunma Bakanlığı ile mutabakata varıldı. Ama mutabakat tek yönlü uygulanmadı. Biz Peşmerge Bakanlığı olarak sürecin işletilmesine hazır olduğumuzu her fırsatta dile getirdik” şeklinde konuştu.

“2019’da 270 saldırıda bin 260 kişi hayatını kaybetti”

Bağdat’ın söz konusu bölgelerde tek başına güvenliği sağlayamadığını kaydeden Yaver, Irak Savunma Bakanlığı’nın konuya ciddi yaklaşmadığı gibi Peşmerge’nin de müdahalesine razı olmadığını söyledi.

 

IŞİD
IŞİD mensupları Irak'taki faaliyetlerini artırdı / Fotoğraf: AA

 

Son iki yılda IŞİD’in bölgedeki eylemlerine ilişkin bilgileri paylaşan Yaver, “IŞİD mensupları 2018’de 456 saldırı gerçekleştirdi. Bu olaylarda öldürülen, yaralanan ve kaçırılanların sayısı bin 742’yi buldu.  2019’da düzenlenen 270 saldırıda bin 260 kişi hayatını kaybetti. 2020’nin sadece ilk iki ayında 77 kişinin terör eylemlerine kurban gitmesi bu tehlikeyi gözler önüne seriyor” ifadelerine yer verdi.

Tartışmalı 140.madde nedir?

Irak Anayasasında Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan 140. madde, üç aşamadan oluşuyor.

Buna göre, önce Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde (Diyala, Musul ve Salahaddin) eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin dönemi ve 2003 sonrası yaşanan demografik değişiklik durumu normalleştirilecek, ardından nüfus sayımı yapılacak ve daha sonra bu bölgelerin merkezi yönetime mi yoksa IKB’ye mi bağlanmasına karar verilmesi için referanduma gidilecekti. 

O dönem Kerküklü Türkmen, Kürt ve Arap siyasi temsilcilerden oluşturulan komisyon hiçbir sonuca ulaşamamıştı ve söz konusu madde 2007 yıl sonunda yürürlükten kalkmıştı.

Kürt siyasi liderler, özellikle Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için 140. maddenin uygulanması gerektiğini savunurken, Kerküklü Türkmen ve Araplar ise maddenin 2007 sonunda hukuken sona erdiğini dile getiriyordu.

Irak Federal Mahkemesi, Temmuz 2019’da Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan Anayasanın 140. maddesinin yürürlükte kalmasına karar vermişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU