AİHM savunma istedi, AYM 5 yıl sonra karar verdi: Sendika.org açılsın

Yüksek mahkemenin kararı geçen hafta erişime engellenen Odatv için emsal olabilir

Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), erişime engellenen haber sitesi Sendika.org’un sansürlenmesinin ifade özgürlüğü ihlali olduğuna karar verdi. Yüksek mahkeme, sulh ceza hakimliğinden verdiği kararı kaldırmasını istedi.

Cumhuriyet’in aktardığına göre, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), 25 Temmuz 2015’te Sendika.org’un tamamına erişim engeli getirdi. Bu karar, sulh ceza hakimliği tarafından da onandı.

Sendika.org bu süreçte adının başına 1’den başlayarak sayı ekleyip yayınını sürdürdü. Ancak sitenin bu adreslerine de 62 kez engel getirildi.

17 kez başvuruldu, AİHM savunma isteyince karar verildi

Şu an Sendika63.org adıyla yayına devam eden sitenin sahipleri AYM’ye 17 kez hak ihlali başvurusu yaptı. Ancak bu zamana kadar bir sonuç alınmayınca site yöneticileri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

AİHM, Türkiye’den savunma isteyince AYM 5 yıldır karar vermediği dosyalarla ilgili çalışma yaptı. 

AYM İkinci Bölüm, dün yaptığı toplantıda haber sitesinin tümden yasaklanmasının ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna karar verdi.

İhlalin ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere karar örneğinin sulh ceza hakimliğine gönderilmesine karar veren mahkeme, başvuruculara da tazminat ödenmesine hükmetti.

Sulh ceza hakimliği, bununla birlikte yasak kararını kaldırmak zorunda. İhlal kararı, geçen hafta Bilgi ve Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) tarafından tümü erişime kapatılan OdaTV için de emsal nitelik taşıyor.

 

Cumhuriyet

DAHA FAZLA HABER OKU