Sağlık Bakanı: Okulların tatil edilmesi gündeme alınmadı; bir veya birkaç vaka salgın değildir

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yeni tip koronavirüsün Türkiye'de görülmesi sonrası ortaya çıkan durum konusunda basın toplantısı düzenledi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs Kovid-19 vakasının Türkiye'de de görülmesi sonrası yapılan bilim kurulu toplantısı sonrası açıklama yaptı.

"Turizm ve Ticaret bakanlarımızla alınacak tedbirleri görüştük" diyen Koca, "Vaka bilgisini tereddüt etmeden sizlerle paylaştık" dedi.

Koca, konuşmasının devamında şunları söyledi: 

Virüsün ülkemiz sınırları içinden girmesi yüksek bir ihtimaldi ve gerçekleşti.

Risk somut, önlemler ise basittir.

Koronavirüs tedbirlerimizden daha güçlü değildir. 

Bir veya birkaç vaka salgın değildir.

Fahrettin Koca, gazetecilerin okulların tatil edilip edilmeyeceği yönündeki sorusuna "Okulların tatil edilmesi gündeme alınmadı, daha sonra gündeme gelebilir" yanıtını verdi.

Okulların tatili konusu bugün gündemimiz olmadı. Önümüzdeki günler gündeme gelebilir. Bunu, salgının seyri de belirler. 

Bilim kurulunun yaz ayı içinde virüsün etkisini yitireceğini öngördüğünü söyleyen Koca, "Önümüzdeki 1-2 aylık süreç çok önemli, yaşlılarımız özellikle korunmalı, dışarı çıkmamalı" dedi.

Koca, "Yurtdışından gelenler 14 gün izole edilmeli" diye konuştu. 

“Asla panik havası oluşturmamalıyız”

Koronavirüs yayılmasına neden olan etkenlerle ilgili bilgi veren Koca, “Kış mevsimi bu virüsün yayılmasını hızlandırıyor. Kapalı ortamlarda yakın birlikteliklerin fazla olması bunu artıran unsur. Yaz mevsiminin virüsün yayılmasına karşı önlemi olabilir. Ama kışın nedeni, kapalı ortamlarda bir arada bulunmaktan kaynaklanıyor” dedi.

Koca şunları kaydetti:

O nedenle bu enfeksiyonun önümüzdeki 2 aylık süreci son derece önemli. Bu dönemde panik asla oluşturmadan yapacağımız, alacağımız kararları daha çok ertelemeye yönelik 1 – 1,5 ay sonrasına ötelemeye dönük olacağını, bu durumun geçici olacağını ancak bunun olması için de salgının yaygınlığını önlemek gerekiyor. Kuralları mutlaka uygulayarak bu süreci vatandaşımızla birlikte yöneterek götürelim istiyoruz.

Koronavirüslü hastanın durumu

Koronavirüs bulaşan hasta ile ilgili bilgi veren Koca şunları kaydetti:

Bir hastaya nasıl yaklaşılması gerektiğini iyi bildiğimizi düşünüyorum. Hassasiyetle yaklaşıldığını, detay bilgilerin de kişisel mahremiyet noktasında verilmemesi gerektiğini söylüyorum. Ben diyorum ki yurt dışı temaslı, genel durumu iyi. Temaslı kişilerle durumunun tespiti dahil olmak üzere alınması gereken neyse bu tedbirler alınıyor. Daha öte bilginin de doğru olmadığı kanaatindeyim. Hasta için gereken tüm hassasiyet gösteriliyor. Aile ve temaslı grup dahil olmak üzere takipteyiz.

Koronavirüse karşı alınmasını gereken tedbirler konusunda uyarılarını yineleyen Koca, “Hasta olan kişinin maskeli olması gerektiği, hasta olmayan kişinin maske takmasının gerekmediği belirttik. Yurt dışından gelenlerin 14 gün izole olması çok önemli. Onun dışında maske önermiyoruz” dedi.

Bakan Pekcan: Fiyat artışları için gerekeni yapacağız

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tıbbi malzeme ve maskelerde fiyat artışları olduğunu vurgulayan Pekcan, bakanlık olarak fiyat artışları için gerekenin yapılacağının altını çizdi.

Pekcan şunları kaydetti:

Önceliğimiz halkın maske ve eldivenlere piyasa fiyatından ulaşılabilir olması. Eldiven, tulum, maske gibi ürünlerde fiyat artışı takipte. Fiyat artışlarına gerekeni yapacağız. Maske ve sıhhi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışı olmakla beraber ihracatta da oldu. Bizim amacımız ihracatı engellemek değil.

Fırsatçılara bakanlık olarak göz açtırılmayacağını ifade eden Pekcan, “Önceliğimiz halkın sağlığı. İhracat ön izinlerini, Sağlık Bakanlığı ön iznine verdik. Firmalarımıza tavsiyemiz bir an önce piyasanın talebini yerine getirmesi” diye konuştu.
Ticaret Bakanlığı’nın işin başından beri diğer bakanlıklarla ve bilim kurulunun aldığı kararlara uygun çalışmalar yürüttüğünü belirten  Pekcan, “Gerekli tüm önlemleri alarak ticaretin sağlanması, akışının sağlanması üzerinde başarılı çalışmalar yürütüyoruz” dedi.
Fuar ve toplantılar ile ilgili konuşan Pekcan, “Özellikle yurt dışındaki fuarlar bizim için önemli ama bu fuarları erteleme kararı aldık. Onun da duyurusunu, resmi duyurusunu yapacağız” dedi.

Ersoy: Bir hafta içinde sektörel desteklerle ilgili açıklama yapacağız

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise 15 Nisan’ın sektör için hassas bir tarih olduğunu söyledi. 

“Mümkünse turizm talebinin nisan sonuna ertelenmesi daha mantıklı geliyor” diyen Ersoy, “Geçen seneye kıyaslandığında, daha az turistin gelmesini sağlamak çok daha sağlıklı bir çözüm olacağına karar verdik. Dün sektör temsilcileriyle bir toplantı yaptım. Maliye ve Hazine Bakanımızla da bir toplantı yaptım. Bir hafta içinde sektörel desteklerle ilgili açıklama yapacağız. Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili, bakanlığımıza bağlı organizasyonları nisan sonuna ertelemek… Yarın netleştireceğiz” şeklinde konuştu. 

Açılmamış oteller için sezon başının nisan sonu olması gerektiğini söylediklerini vurgulayan Ersoy, “Önemli olan Mart – Nisan’da sayı yakalamak değil. Virüs riskinin azalmasından sonra rakamlar çok önemli. Özellikle zincir oteller, bir tanesini iki tanesini açacak. Biz aslında nisan sonuna ertelemiş olacağız” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU