Uluslararası uçuşları iptal ettiren koronavirüs, iç hat biletlerini 4 dolara kadar düşürdü

Tüm dünyada 120 binden fazla kişide görülen koronavirüs salgını, bir yandan uluslararası seyahatleri baltalarken, diğer yandan havayolu şirketlerini iç hat uçuşlarını teşvik etmeye itiyor

Fotoğraf: AP 

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra üç ay içerisinde tüm dünyaya yayılıp 4 binden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan koronavirüs salgınının en sert vurduğu sektörlerden biri de havacılık. 

Havayolu şirketleri vakaların en çok görüldüğü Çin, İtalya, Güney Kore başta olmak üzere birçok ülkeye uçuşları iptal ederken, yerel havayolu şirketleri müşteri sayısını artırabilmek için uçak bilet fiyatlarını düşürüyor. 

Bunların başında 3 binden fazla ölüm vakasının kaydedildiği Çin geliyor. 

Örneğin, 2005’ten bu yana faaliyette olan Juneyao Havayolları, yaklaşık 3 buçuk saat süren Çengdu-Şangay yolculuğunun biletlerini vergiler hariç 13 dolardan satışa çıkardı. 
 


Spring Havayolları’nın Şanghay’dan Chongqing’e tek yön uçuşları 4,10 dolar seviyesinde. Aynı havayolu şirketinin, Çin’in Rusya sınırına yakın Harbin kentine uçuşları ise 10 doların altında 

Air China’nın iştiraklerinden Shenzhen Havayolları’na ait Chongqing ve Shenzhen arası seyahatler 14 dolar seviyesinde. 

Şubatta yaklaşık 1,5 milyar zarar eden Çin havayolu şirketleri, kayıpları biraz olsun azaltmak için iç hat uçuşlarını 3 milyon koltuk artırmıştı. 

Yüzde 70 varan uçak bileti indirimi 

Binden fazla vakanın görüldüğü ve 29 kişinin yaşamını yitirdiği ABD’de de havayolu şirketleri iç hatlarda yüksek oranda indirimlere gitti. 

Seyahat rezervasyon sitesi Hopper’ın verilerine göre uçak biletleri 4 ile 7 Mart arası ortalama yüzde 14 düştü. 

Yıl başından bu yana ABD’den Asya’ya seyahat talebi yüzde 23, Avrupa’ya seyahat talebi yüzde 5,8 düşerken ülke içi seyahatlerde yüzde 6,5 yükseliş oldu. Geçen yıl aynı dönemde artış yüzde 1,3’tü. 

Hopper’ın ekonomistlerinden Hayley Berg, konuyla ilgili yazdığı notta ülke dışına talebin gerilemesinin nedenini “iş seyahatlerinin dramatik şekilde düşmesi” olarak açıkladı. 

Şirketlerin çalışanlarına evden çalışma uyarısı yaptığını ve seyahat kısıtlamalarına gittiğini hatırlatan Berg, “Havayolu şirketleri, ABD içinde gezi amaçlı seyahatleri teşvik etmek için fiyat kırıyor” dedi. 
 


Hopper verilerine göre New York ile güneyindeki New Orleans arası gidiş-dönüş biletler, yüzde 68 düşüşle 97 dolar altı bulunabiliyor. 

Miami’ye uçuşlarda yüzde 35, onu takip eden New York City ve Las Vegas’a uçuşlarda yüzde 29 düşüş var. 

Hayley Berg’e göre Suudi Arabistan-Rusya arası restleşme ile başlayan petrol fiyatlarındaki çöküş de biletlerin daha da ucuzlamasına yol açabilir. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU