Komşularda can kaybı sürüyor, ölü sayısını İran 354, Irak ise 8 olarak açıkladı

Koronavirüs salgını nedeniyle İran’da son 24 saatte 63 hasta daha hayatını kaybetti. Ölü sayısının 354’e çıktığı ülkede 5 bin 687 hasta var. Irak’ta da ölü sayısı 8’e yükseldi

Fotoğraf: AP

İran'da ilk kez 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilen koronavirüs 22 günde 354 kişinin ölümüne neden oldu.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, son 24 saatte virüs nedeniyle ülke genelinde 63 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ölü sayısının 354'e çıktığını, toplam vaka sayısının 958 artarak 9 bine ulaştığını kaydeden Cihanpur, 2 bin 959 kişinin ise tedavilerinin tamamlanmasının ardından taburcu edildiğini aktardı.

5 Devrim Muhafızı da hayakını kaybetti

İran Devrim Muhafızları Ordu Sözcüsü Ramazan Şerif, koronavirüsle mücadele çalışmalarında bulunan 5 Devrim Muhafızı'nın hayatını kaybettiğini söyledi.

Şerif, "Koronavirüsle mücadele çalışmalarında bulunan 5 Devrim Muhafızı ve birkaç Besic (Milis Gücü) hayatını kaybetti. Virüs bulaşan bazıları da tedavi altında" dedi. 

Karantina için çok geç kalındı

İran Sağlık Bilimleri Üniversitesi Viroloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Hüseyin Keyvani, İran'da yeni tip koronavirüsün karantina tedbirlerinin uygulanmasında geç kalındığı için ülkenin tamamına yayıldığını söyledi. Keyvani, Tahran yönetimini şu sözlerle eleştirdi:

Virüsün henüz yayılmadığı dönemde en sıkı şekilde karantina tedbirleri uygulanmalıydı, karantina ve tüm kentlerin dezenfekte edilmesi için geç kalındı. Şu anda ülkenin tamamına yayılan bu hastalığa karşı sağlık kurallarına riayet etmeliyiz. Artık karantina ve tüm kentlerin dezenfekte edilmesi için geç kalındı.

Görev yaptığı hastanede günde yaklaşık 1000 kişinin test edildiğini ancak bu sayının yeterli olmadığını belirten Keyvani, şunları söyledi:

Tam olarak kaç kişinin enfekte olduğunu bilmiyoruz. Milyonlarca kişiyi test etme imkanı da bulunmuyor. Daha fazla kişinin test edilebilmesi için virüs tespit kitlerinin onaylanıp laboratuvarlara gönderilmesini umuyoruz. Bana göre, şu anda en önemli iş kendi sağlımızı korumaktır.

Keyvani, ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının ülkede koronavirüsle mücadeleyi dolaylı yoldan etkilediğini de sözlerine ekledi.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP​​​​​​​

 

68 yaşında bir hasta hayatını kaybetti

Türkiye’nin bir başka komşusu Irak'ta da ölü sayısı 8’e yükseldi. Ülkenin güneyindeki Kerbela İl Sağlık Müdürlüğü, yeni tip koronavirüs nedeniyle 1 kişinin daha yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yazılı açıklamada, hayatını kaybeden 68 yaşındaki hastanın yüksek ateş şikayetiyle kaldırıldığı hastanede öldüğü belirtildi.

Bağdat yönetimi, Kovid-19 salgını nedeniyle şubat ayında İran'dan gelen yolcuların ülkeye girişini engellemişti. Irak ayrıca, resmi ve diplomatik heyetler haricinde İran, Çin, Japonya, Güney Kore, Tayland, Singapur, İtalya, Kuveyt, Bahreyn, Fransa ve İspanya'dan ülkeye yolcu girişini ve vatandaşlarına bu ülkelere seyahati yeni bir uyarıya kadar yasaklamıştı.

7 cami kapatıldı, cuma hutbelerinin süresi kısaltıldı

Irak’ta Sünni Vakfı Müdürü Tarık Ali, Enbar vilayaletine bağlı Felluce kentinde 7 caminin kapatıldığını, cuma hutbelerinin süresinin de 10 dakikaya indirildiğini söyledi.

Kentteki camilerde erkeklere ve kadınlara yönelik tüm derslerin durdurulduğunu aktaran Ali, "Koronavirüsle Mücadele Yüksek Kriz Kurulu’nun tavsiyelerine göre yaşlılar ve hastalar cemaatle kılınan namazlara katılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU