Elon Musk: İlerleme hızımızı geliştirmezsek Mars'a gidemeden önce kesinlikle ölmüş olacağım

SpaceX yöneticisi "İnovasyon oranımızı önemli ölçüde geliştirmediğimiz takdirde Ay'da üs veya Mars'ta şehir kurma şansımız yok" dedi

 Musk ocak ayında yaptığı açıkalamada 2050 itibarıyla Mars'a bir milyon kişiyi yerleştirmek istediğini ve hesaplarına göre bunu günde üç, yılda bin uçuş gerçekleştirerek yapabileceğini söylemişti (Reuters)

SpaceX'in yöneticisi Elon Musk, uzun zamandır süren Mars'a seyahat tutkusunun kendi yaşamında mümkün olmayabileceği uyarısında bulundu.

Pazartesi günü Washington'daki Satellite 2020 konferansında konuşan Musk dinleyicilere gelecek on yıllarda Mars'a ulaşılabilmesi için hızlı ilerleme kaydedilmesi gerektiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Şu anda beni en çok endişelendiren şey inovasyon oranımızı dramatik ölçülerde geliştirmedikçe Ay'da üs ya da Mars'ta şehir kurma şansımızın olmaması. Bu benim en büyük endişem" dedi.

İlerleme hızımızı geliştirmezsek biz Mars'a gidemeden önce ben kesinlikle ölmüş olacağım... Eğer yörüngeye ilk insanı çıkarmaya hazırlanmak 18 yılımızı aldıysa inovasyon oranımızı geliştirmemiz gerekiyor veya geçmiş trendlere dayanarak Mars'tan önce kesinlikle ölmüş olacağımı söyleyebilirim.

48 yaşındaki teknoloji milyarderi daha önce de Kızıl Gezegen'e seyahat etme umudundan bahsetmişti. 2013'te verdiği bir röportajda "Mars'ta ölmek istiyorum, sadece bu bir çarpmanın etkisiyle olmasın" demişti.

2018'de de 2025 gibi yakın bir tarihte bunun mümkün olabileceğini iddia ederek kendisinin bir SpaceX gemisinde Mars'a gitme şansının yüzde 70 olduğunu söylemişti.

Taşıdığı yükü uzaya çıkardıktan sonra insansız şekilde yeryüzüne inebilen ilk yeniden kullanılabilir roketi geliştiren SpaceX, insanları Mars'a göndermek için gereken inovasyonun ön saflarında yer alıyor.

SpaceX aynı zamanda Mars'a gitmesi hedeflenen ve Musk'ın "hızla yeniden kullanılabilir" ve inişten sadece bir saat sonra yeniden fırlatılabilir duruma gelmesini umduğu Starship uzay aracının yapım ve test aşamasında.
 


En yakın noktasında dahi Dünya'ya yaklaşık 55 milyon km uzaklıkta olan Mars'ta bir insan kolonisi kurmak SpaceX'in genel amacının bir parçası. Musk daha önce de defalarca kez insanları çok gezegenli bir tür haline getirmenin insanlığın devamı için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Mars bunun gerçekleşmesi yolundaki ilk adımı simgeliyor ama gezegenin sert iklimi, olası insan yerleşimciler için gezegeni yaşanılamaz kılıyor. Musk'a göre bunun üstesinden gelmenin bir yolu gezegeni ısıtmak için Mars'ı nükleer silahlar patlatarak yaşanabilir hale getirmek.

2014'te Musk, ABD'li TV sunucusu Stephen Colbert'in şovunda şunları söylemişti: "Mars tadilat gerektiren bir gezegen... Nihayetinde Mars'ı Dünya benzeri bir gezene dönüştürmek mümkün. Yapmanız gereken onu ısıtmak. Bunun bir hızlı bir de yavaş yolu var. Hızlı yol gezegenin kutuplarına termonükleer bombalar atmak."

Bunun ardındaki fikir şu: Nükleer bombalar atmosferdeki karbondioksiti serbest bırakarak havayı nefes alınabilir hale getirirken aynı zamanda yüzeydeki buzu da eritecek.

Uzmanlar bunun işe yarayıp yaramayacağı konusunda ikiye ayrılmış durumda. Nature Astronomy'de yayımlanan 2019 tarihli bir araştırmaysa patlamaların büyük bulutlar oluşturarak Mars'ın daha da soğumasına neden olabileceğini ileri sürüyor.

Musk ise bu tarz uyarılara aldırmıyor görünüyor. Resmi SpaceX ürünleri arasında üzerinde  "Mars'ı Bombala" (Nuke Mars) sloganı yer alan bir tişört var. Musk'ın Twitter kapak resmi de yaşanılır hale getirilmiş bir Mars'ın nasıl görüneceğini tasavvur eden bir hızlandırılmış fotoğraf.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU