9 milyar liralık “aşk ekonomisi”

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaştı. Ekonomik verilere göre "aşk" piyasalara doping etkisi yapıyor, sevgililer ekonomiye milyarlarca liralık katkı sağlıyor

Kökeni Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan Sevgililer Günü, 3. yüzyılda Aziz Valentine'ın gizlice kıydığı nikahlarla başladı. ABD'de 1800'lü yıllarda Esther Howland ismindeki bir kişinin kart yollamasıyla popülerleşti. Türkiye'de ise Sevgililer Günü 90'lardan bu yana kutlanıyor.

Perakendeciler satışlarını yüzde 30 artırıyor

İngilizce'de “Aziz Valentine" (St. Valentine) ismiyle anılan, Türkiye'de “Sevgililer Günü” olarak bilinen 14 Şubat, hediyeleşme ritüeli nedeniyle piyasalara günler süren bir canlanma ve milyarlara varan katkı sağlıyor. Sevgililer Günü haftasında markalar ardı ardına kampanyalar düzenleyerek "aşk ekonomisinden" payına düşeni almaya çalışıyor. Bir araştırmaya göre 14 Şubat haftasında perakende satışlar yüzde 30 artıyor. 

 

Ekonomiye “aşk” etkisi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu yıl 14 Şubat hediyelerinden 9 milyar liralık ciro beklediklerini söyledi. Bu rakam 2016’da 8,3 milyar TL, 2017 ve 2018'de ise 8,9 milyar TL civarındaydı.  

Sevgililerin e-ticarete katkısı 

Hediye alışkanlıklarına ilişkin yapılan bir araştırmaya göre, Sevgililer Günü hediyesini son dakika alanların sayısında artış var. Bir kredi kartı şirketinin Türkiye’yi de kapsayan araştırması, online alışverişin her geçen gün önem kazandığını ve sevgililer günü hediyelerini son dakika alanların sayısında yüzde 30’luk artış olduğunu ortaya koydu. Tüketicilerin nakitten ziyade kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kartlarla yaptığı harcamalar dikkat çekti. Genel olarak 2016’dan 2018’e gelindiğinde online harcamaların yüzde 76’lık artışı göze çarptı.

2,5 milyar liralık çiçek ekonomisi 

14 Şubat geçtiğimiz yıl Türkiye ekonomisine 9 milyar lira civarında katkı sağladı. Bu rakam ABD’de 17 milyar dolar, İngiltere’de ise 1 milyar doları buldu. Türkiye’de bu yıl da Sevgililer Günü’nün 9 milyar liralık katkı sağlayıp, esnafa can suyu olması bekleniyor.

Kırmızı renk ve kalp öne çıkıyor

Hediyelerde aşkın rengi olarak bilinen kırmızı ön plana çıkıyor. Gül sevgililer gününün vazgeçilmezi olarak göze çarpıyor. Türkiye Çiçekçiler Birliği Başkanı İsmail Başaran, alınan her 4 hediyeden birinin çiçek olduğuna dikkat çekiyor. Sevgililer Günü’nde hediye için en çok çiçekçilerin tercih edildiğini belirten Başaran, 2,5 milyar TL’lik satış bekliyor. Bu yıl 14 Şubat’ta 20 milyon gül satışı hedefleniyor. Sevgililer Günü'nde bir adet gül fiyatı 10 TL’ye çıkarken, normal bir demetin fiyatı 100 TL’yi buluyor. Daha lüks bir çiçek buketi yaptırmak isteyenlerin ise yüzlerce lirayı gözden çıkarması gerekiyor. 1001 adetlik özel buket hazırlatıp 10 bin lira ödeyenler bile var.   

 

Hediye çeşitliliği ise gelir durumuna göre değişiyor. Genel olarak tekstil ürünleri ön plana çıkarken, üst gelir grubundakilerin mücevher tercih ettiği görülüyor. 14 Şubat'ta çikolata ve çiçek satışları da yüksek oranda artıyor.

 

 
 

 

DAHA FAZLA HABER OKU