Dışişleri taziye yayınlamıştı... Çin Uygur halk ozanı Heyit’in yaşadığını gösteren video kaydı yayınladı

Çin, öldüğü iddialarının tepkilere yol açtığı Uygur halk ozanı Heyit’in yaşadığını gösteren video yayınladı. Kayıtta konuşan Heyit’in “Ulusal yasaları ihlal ettiğim iddiasıyla soruşturma sürecindeyim. Şu an sağlığım iyi” ifadeleri dikkat çekiyor

Çin resmi makamları, 2 yıl önce tutuklanarak kampa gönderilen Uygur Türklerinin tanınan halk ozanı Abrurrahim Heyit’in hayatını kaybettiği iddalarının ardından yükselen tepkiler üzerine bir videoyla iddiaları yalanladı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, Heyit’in ulusal güvenliği zedeleyici girişimlerde bulunduğu için öne sürülerek sağlık durumunun iyi olduğu söylendi.

Çinli yetkililer bir de video yayınladı.

Videoda konuşan Heyit, “Bugün 10 Şubat 2019. Ulusal yasaları ihlal ettiğim iddiasıyla soruşturma sürecindeyim. Şu an sağlığım iyi” ifadelerini kullanıyor.

Heyit’in hayatını kaybettiğinin duyurulmasının ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak "Tutuklamalara maruz kalan bir milyondan fazla Uygur Türk'ünün toplama kamplarında ve hapishanelerde işkence ve siyasi beyin yıkamaya maruz bırakıldıkları artık bir sır değildir. Abdurrehim Heyit'i ve Türk ve Müslüman kimliğine sahip çıkmak uğruna hayatını kaybeden tüm soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz" demişti.
 

DAHA FAZLA HABER OKU