Brezilya’da Katolik başpiskopos rahiplerin çocuklarla yalnız kalmasını yasakladı

Yeni düzenleme, başpiskoposluğu çocuklara yönelik cinsel istismar nedeniyle ortalama 2,5 milyon sterlin tazminat ödemeye mahkum eden kararın ardından geldi

Tom Embury Dennis – The Independent

Brezilya’da Katolik bir başpiskopos, idaresindeki bölgede bulunan rahiplerin çocuklarla yalnız kalmasını yasakladı.

Brezilya’da yayımlanan Globo gazetesinde yer alan habere göre, ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Paraiba eyaletinin başpiskoposu Manoel Delson, kararnameyi Çarşamba günü imzaladı. Yeni düzenleme, başpiskoposluğu çocuklara yönelik cinsel istismar nedeniyle ortalama 2.5 milyon sterlin tazminat ödemeye mahkum eden mahkeme kararının ardından geldi.

Delson’ın kararnamesi rahiplerin, ebeveynleri ya da velileri tarafından eşlik edilmeyen çocuk ve savunmasız yetişkinlerin yanında olmasını yasaklıyor.

Kararname ayrıca, rahiplerin çocuklara kendi yönetimlerindeki bölgelerde konaklama önermelerine de izin vermiyor ve “manevi bakımın” günah çıkarma odaları ya da “güvenlik ve görünürlük sağlayan” yerlerde yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kararname, Papa Francis’in Katolik Kilisesi’nin rahibeleri cinsel istismar eden rahip ve hatta piskoposlarla ilgili süregelen bir problemi olduğunu ilk kez kabul ettiği günde imzalandı.

Gazetecilere konuşan Papa, bazı rahibelerin seks kölesi olarak kullanıldığını ve bunun önüne geçmek için Katolik Kilisesi’nde daha çok şey yapılması gerektiğini söylemişti.

Associated Press’e göre Papa şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bunu yapan rahiplerin, hatta piskoposların olduğu doğru. Sanırım halen devam ediyor çünkü bir şey sırf onun farkına varmış olduğunuz için durmaz. Bunun üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Bundan dolayı bazı rahipleri açığa aldık.”

Papa Francis, dünyanın dört bir yanındaki önemli piskoposları bu ayın sonunda Vatikan’da düzenlenecek bir zirveye davet etti. Zirvede, çocukların rahiplerin cinsel istismarından nasıl korunacaklarına dair ortak bir cevap bulunması amaçlanacak.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU