İran çağdışı dediği uygulamaya sarıldı, bir kent karantina altına alındı

“Karantina, Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma çağdışı bir uygulama” diyen İran, salgın kontrol altına alınamayınca fikir değiştirdi. Salgının yayıldığı Çabahar kenti karantina altına alındı. İranlı vekil salgın hakkında halka yalan söylediğini ileri sürdü

Fotoğraf: AP

Salgının kontrol altına alınamadığı İran’da salgının görüldüğü 19 Şubat’tan bu yana aralarında üst düzey yöneticilerin de olduğu 291 kişi hayatını kaybetti. Vaka sayısı ise 8 bin 42.

Salgının bilançosunun büyümesi, ‘Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma çağdışı bir uygulama’ diye karantina yöntemini bugüne kadar uygulamayan Tahran’ın fikrinin değişmesine neden oldu.

İran'ın güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı Çabahar kenti yeni tip koronavirüse karşı tedbir amacıyla karantinaya alındı.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, şehre giriş-çıkışlar yasaklandı.

Çabahar şehir merkezinde gezen ambulanslar halka kentin karantinaya alındığını duyurarak evlerinden çıkmamaları çağrısında bulundu.

Çabahar, koronavirüs nedeniyle İran'da karantinaya alınan ilk şehir oldu.

 

ap1.jpg
Fotoğraf: AP

 

Nişabur'da kırmızı alarm

Ülkenin doğusundaki Rezevi Horasanı eyaletine bağlı tarihi Nişabur kentinde de kırmızı alarm verildiği ve kente giriş-çıkışların yasaklandığı belirtildi. 

İran lideri Ali Hamaney, koronavirüs nedeniyle her sene nevruzda Meşhed kentinde yaptığı konuşmayı bu yıl iptal etti.

Ülkede daha önce salgına tedbir kapsamında 17 eyalete seyahat yasağı getirilmişti. 

İran'da ilk defa 19 Şubat’ta Kum kentinde görülen koronavirüs vakasının ardından Tahran yönetiminin bu kenti karantinaya almaması virüsün tüm ülkeye yayılmasına neden olmuştu. Hükümet yetkilileri karantina uygulamasını “Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma çağdışı bir uygulama” olarak değerlendirmişti. 

 

ap3.jpg
Fotoğraf: AP

 

Virüse yakalanan rektör kurtuldu

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, 25 Şubat'ta koronavirüs teşhisi konulan Kum Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Muhammed Rıza Kadir, virüsü yendi. 

Kadir, karantinadan çıkarak yeniden görevinin başına döndü. 

Kum Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Kadir ile iki yardımcısı ve üniversitede görevli iki doktora 25 Şubat'ta koronavirüs teşhisi konulmuştu.

Koronavirüs İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilmiş, ardından neredeyse ülkenin tamamına yayılmıştı. 

 

ap4.jpg
Fotoğraf: AP

 

İranlı vekil: Halka yalan söyledik

 İran Meclisi Tahran Milletvekili Gulamrıza Haydari, ülkede ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilen ve ardından neredeyse ülkenin tamamına yayılan yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili Tahran yönetimini halka yalan söylediğini söyledi.

"Etemadonline" haber sitesine göre, mecliste milletvekillerine hitap eden Haydari, "Bazı olaylarda halka yalan söyledik. Yeni tip koronavirüsün yayılmasıyla ilgili gerçekler de geç açıklandı. Bu durum güvensizliği artırdı" dedi.

Virüsün ilk görüldüğü Kum kentinde gerekli tedbirlerin alınmamasını da eleştiren Haydari, halkın sağlığını tehlikeye atacak adımların ülkede idam cezası gerektiren "yeryüzünde bozgunculuk çıkarmak" suçuyla eşdeğer olduğunu söyleyerek, sorumluların yargı önüne çıkarılmasını istedi.

Ölen sağlık görevlileri şehit sayılacak

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Sağlık Bakanı Said Nemeki'nin koronavirüs mücadele sırasında hayatını kaybedenlerin "şehit" kabul edilmesine dair önerisini kabul etti. 

İran'da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edilen koronavirüs salgınında 9 doktor ve 4 hemşirenin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

 

ap2.jpg
Fotoğraf: AP

 

Irak'ta ölü sayısı 7'ye yükseldi

Irak'ın güneyindeki Basra İl Sağlık Müdürlüğü, yeni tip koronavirüs nedeniyle 1 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle hastalıktan ölenlerin sayısının 7'ye yükseldiğini duyurdu.

Yazılı açıklamada, İran'da kalp ameliyatı olduktan sonra, 3 gün önce ülkeye giriş yapan ve koronavirüs tespit edilen 74 yaşındaki bir kişinin yaşamını yitirdiği, Irak’ta 7. Basra’da ise ilk ölümün gerçekleştiği kaydedildi.

Basra'daki yerel yönetim, il genelinde güvenlik ve hizmet sektörü dışındaki tüm devlet dairelerini 22 Mart'a kadar tatil etti. 

Sağlık Bakanlığı sözcüsü Seyf el-Bedr, dün yaptığı yazılı açıklamada, El-Musenna, Enbar, Zikar, Necef, Bağdat ve Meysan kentlerinde 6 kişide daha virüs tespit edildiğini ve vaka sayısının 62'ye yükseldiğini bildirmişti.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU