Rusya köy evlerini “istila eden” 52 kutup ayısını vurarak öldürebilir

Bir yetkili kutup ayılarının insanlara saldırdığını iddia etti. Ailelerin çocuklarını okula göndermekten çekindikleri belirtiliyor

Jane Dalton – The Independent

Rusya’nın ücra bir bölgesinde 50’den fazla kutup ayısının evlere ve kamu binalarına girmesinin ardından bölgede olağanüstü hal ilan edildi.

Bir yetkili, deniz buzlarının küçülüp erimesiyle Novaya Zemlya adalarındaki yerleşim alanlarına inmek zorunda kalan hayvanlardan bazılarının insanlara dahi saldırdığını bildirdi.

Rusya’da kutup ayısı avlamak yasak ancak yetkililer hayvanları uzaklaştırmanın bir yolu bulunamazsa tek çarenin kutup ayılarını öldürmek olabileceğini ifade ediyor.

Askerlerin adaların Beluşya Guba bölgesindeki sokakları Aralık ayından bu yana devriye gezdiğini bildiren yetkililer, kutup ayılarının onları uzaklaştırmak için kullanılan işaretlere yönelik korkularını kaybettiğini, bu nedenle daha sıkı önlemler alınması gerektiğini belirtti.

Novaya Zemlya bölgesinin Genel Başkan Yardımcısı Aleksander Minaev’e göre, 560 kişilik nüfusu bulunan köyde iki ay içinde 52 ayının görüldüğü, bunlardan bazılarının insanlara saldırdığı, evlere ve diğer binalara girdiği rapor edildi. Minaev konuyla ilgili şunları söyledi:

 

“İnsanlar korkuyor. Evlerini terk etmekten çekiniyorlar. Günlük rutinleri bozuldu ve ebeveynler çocuklarının okula ya da kreşe gitmesine izin vermekte isteksiz.”

 

Bir askeri garnizonda 5’ten fazla kutup ayısına rastlandığını ifade eden yerel yönetim şefi Vigansha Musin, şöyle devam etti:

 

“1983’ten beri Novaya Zemlya’dayım. Hiç bu kadar büyük bir kutup ayısı istilası olmamıştı.”

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Kutup ayıları 2016 yılında 5 Rus bilim insanını, Novaya Zemlya’nın doğusundaki Troynoy adasında bulunan ücra bir hava gözlem istasyonunda birkaç hafta boyunca “kuşatma altında” tutmuştu.

Rusya’nın uzak bir noktasındaki takımadası Novaya Zemlya (Yeni Dünya), ülkenin kuzeyindeki Kuzey Buz Denizi’nde yer alıyor ve yalnızca 2 bin kişinin üzerinde bir nüfusu bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl Science dergisinde yayımlanan bir araştırmada, iklim değişikliğinin Kuzey Kutup bölgesindeki buzları eritmesi nedeniyle kutup ayılarının açlık çektiği ve bu yüzden yiyecek aramak için karada daha fazla vakit geçirdikleri belirtilmişti.

Sayıları azalan kutup ayıları resmi olarak “savunmasız” şeklinde sınıflandırılıyor.


https://www.independent.co.uk/news/world/europe

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU