Küresel piyasalarda petrol kıyameti: Borsa İstanbul’da düşüş yüzde 7’ye dayandı, ABD’de kayıplar nedeniyle işlemler durdu, petrol şirketlerinin kaybı yüzde 14’ü geçti

Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki restleşmenin ardından Körfez Savaşı’ndan bu yana en yüksek çöküşünü gören petrol piyasası hisse senetlerine de sıçradı. ABD’de kayıpların yüzdee 7’yi aşmasıyla tüm işlemler durduruldu

Almanya'da borsa kayıpları yüzde 8'i aştı. Frankfurt'ta bir borsacı... / Fotoğraf: Reuters

Küresel piyasalarda yaşanan petrol krizi nedeniyle küresel borsalarda kayıplar sürerken, Borsa İstanbul’daki kayıp yüzde 

Güne 106 bin 539 puandan başlayan BIST 100 endeksi, saat 16:50 itibariyle 102 bin seviyelerine geriledi. Daha sonra tekrar 103 bin seviyesine çıktı. 

Cuma gününü 6,09 seviyesinde kapatan Dolar/TL endeksi, 6,12 liranın üzerine çıkmış durumda. Günlük artışı yüzde 1,41’e ulaşan Euro/TL ise 7,02 seviyesinde. 

Körfez Savaşı'ndan bu yana en büyük kayıp

Tüm dünyada 3 bin 800’den fazla insanın yaşamına mâl olan koronavirüs salgını sonrası petrol talebinin gerilemesi üzerine Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ülkeleri ve Rusya’nın geçen haftaki toplantısından bir sonuç çıkmaması, küresel piyasalarda daha büyük bir yıkıma neden oldu.

Petrol üretimini kısmak için Rusya’yı ikna edemeyen Suudi Arabistan hafta sonu aldığı sürpriz bir kararla petrol fiyatlarında son 20 yılın en büyük indirimine gitti. 

Bu durum piyasada bir “petrol seli” olabileceği endişesi yaratırken, Rusya, petrol üreticisi şirketlerine “İstediğiniz kadar üretin” talimatı verdi. Bunun üzerine ülkenin en büyük petrol üreticisi Rosneft, nisan sonrası petrol üretimini artırmaya hazırlandığını açıkladı. 

Bu restleşme ile petrol fiyatları bir gecede yüzde 31 geriledi. Avrupa’dan çıkarılan Brent petrolün varil fiyatı 31,02 dolar seviyesini gördü. Bu seviyede düşüş son olarak, 1991’deki Körfez Savaşı sonrası meydana gelmişti.

ABD borsaları kepenk kapattı 

Söz konusu krizden hemen hemen tüm dünya borsaları etkilendi. 

Türkiye saati ile 16:30’da açılan ABD piyasaları, yüzde 6 kayıpla güne başladı. 

New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören dünyanın en büyük 30 şirketinin hisse senetlerinden oluşan Dow Jones endeksinde kayıp yüzde 7,8’e ulaştı. 

Halka açık en büyük 500 ABD şirketinin pazar değerlemesini gösteren S&P 500 endeksindeki kayıp ise yüzde 7. 

Teknoloji şirketlerinin çoğunlukta olduğu Nasdaq Bileşik Endeksi’nde kayıp yüzde 6,8. 

Nasdaq, traderlarla paylaştığı notta işlemleri geçici olarak durdurabileceklerini ya da olağanüstü bir durumda piyasaları normal saatinden önce kapatabileceklerini duyurmuştu. 

ABD merkezli petrol ve doğal gaz şirketi petrol şirketi ExxonMobil’in kaybı açılışta yüzde 14’ü geçti ve son 11 yılın en yüksek kaybı yaşandı.

Bu kayıpların ardından ABD’de tüm işlemler durduruldu.  

ABD hisse senedi piyasasında devre kesici üç durumda uygulamaya alınıyor: 

Birinci seviye: Yüzde 7 düşüş

İkinci seviye: Yüzde 13 düşüş

Üçüncü Seviye: Yüzde 20 düşüş 

Eğer birinci ve ikinci seviye New York saatiyle 15:25’te gerçekleşirse, 15 dakika devre kesici uygulanıyor. Eğer bu saatten sonra olursa, işlemler normal şekilde devam ediyor. 

Kanada hisseleri de açılışta yüzde 7 gerileyerek 2008’den bu yana en sert düşüşü gördü.

Avrupa piyasaları tepetaklak  

Alman DAX endeksi yüzde 7,6 kayıpta. 366 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirdiği İtalya’da endekslerdeki kayıp yüzde 10’un üzerine çıktı. 

Almanya’da beş yıllık tahvil getirisi - %1 ile tarihi düşük seviyeye çekildi. 

Londra’daki FTSE 100 endeksi yüzde 7 kayıpla 2008-2009 finansal krizinden bu yana en kötü günlük düşüşünü gördü.  

Brezilya IBOVESPA endeksi 23 Ocak’taki zirvesinden yüzde 20 düşerek, yatırımcının olumsuz algısının hâkim olduğu ayı piyasasına girdi. 

Brezilya petrol şirketi PETROBRAS’ın hisse değeri yüzde 22 geriledi. 

Ruble, peso ve kronda büyük kayıp 

Petrol kıyameti, yalnızca borsaları değil para birimlerini de vurdu. 

Kayıp, Rus rublesine yüzde 10, Meksika pesosuna ise yüzde 7. 

Dünyanın en önemli petrol üreticilerinden Norveç’te kron, yüzde 4,7 değer kaybederek 1985’ten bu yana en düşük seviyesini gördü. 


Independent Türkçe 
 

DAHA FAZLA HABER OKU