İşte Kepler Uzay Teleskopu’nun ölmeden önce çektiği son görüntü

Uzayda gözünü ilk açtığı andan bu yana 2 bin 600’den fazla dünya keşfeden Kepler’den gelen en son görüntüde, cihazda yıllar içinde yaşanan hasarı gösteren karartılar dikkati çekiyor

Fotoğraf: NASA/Ames Research Center 

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kepler Uzay Teleskopu’nu sonsuza kadar kapatmadan önce, onun kaydettiği en son görüntüyü paylaştı.

Teleskobun yaklaşık 10 yıl önce çektiği görüntüye “ilk ışık” denmişti. Son geçtiği görüntüye de “son ışık” adı verildi. Kepler Uzay Teleskopu, bir devrin kapanışı anlamına gelen son görevi öncesinde binlerce uzak dünya bulmuş ve galaksimizin derinliklerinde keşfedilmeyi bekleyen yaşanabilir gezegenler olduğuna dair insanlığa umut vermişti.

NASA’nın paylaştığı son görüntü, teleskobun 10 yılda geçirdiği bazı değişimleri de gösteriyor. Görüntünün üst ve orta kısımlarındaki kararmış boşluklar, teleskop kamerasındaki arızaların olduğu yerlere karşılık geliyor. Ancak Kepler modüler bir şekilde tasarlandığı için bu sorunlar cihazın geri kalanını etkilemedi.

Teleskoptan gelen son görüntünün, Aquarius takımyıldızına yönelik gözlem görevi sırasında çekildiği kaydedildi. Görüntüde gizlenen bölümün, birçoğu yaşamı destekleme umudu veren ve ikinci dünyalar olarak lanse edilen yedi kayalık gezegene sahip TRAPPIST-1 sistemine ait olduğu belirtildi.

 

 

Devre dışı kalmasının üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen Kepler, kapatılmadan önce geri gönderdiği son veriler üzerinden bilim insanlarına denetleme imkanı sunması sayesinde keşif çalışmalarına da devam etmiş oldu. Öyle ki yeni yıl geldiğinde bilim insanları kendilerine gönderilmiş verilerden yola çıkarak tamamen yeni ve ilginç gezegenler bulabildi. Bilim insanları bu keşiflere gelecek yıl çok daha fazlasının eklenmesini umuyor.

Ayrıca Kepler’in son anlarında geçtiği verilerin, bu teleskobun yerini alan ve bugünlerde daha fazla gezegen avında olan Geçiş Yapan Dış Gezegen Araştırma Uydusu’ndan (TESS) gelen bilgilerle uyumlu olduğu açıklandı. Gökbilimcilerin iki uzay aracından gelen verileri karşılaştırabileceği anlamına gelen bu örtüşme, NASA’nın almaya devam edeceği verileri düzenlemesine ve geliştirmesine yardım edebilir.

Yıldızları takip eden Kepler, uzayda gözünü ilk açtığı andan bu yana güneş sistemimizin ötesinde 2 bin 600’den fazla dünya keşfetti. Uzay teleskopu, gezegenlerin beklentilerimizden çok daha yaygın olduğunu ve kendi Dünya’mıza benzeyen diğer yerlerin oralarda gizlendiğini kanıtladı.

Uzaydaki aracın görevi, galaksimizin derinliklerinin görüntüsünü çıkarmak ve yıldızları inceleyerek içlerinde potansiyel olarak yaşamı sürdürmeye uygun gezegenler olup olmadığını bulmaktı. Yakıtı biten cihazı geçtiğimiz yıl Ekim ayında emekliye ayıran NASA, teleskobu güvenli bir yörüngeye kaydırdıktan sonra kapatmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU