Salgın büyüyor, 95 ülke virüsten etkilendi, ölü sayısı 3 bin 600

Koronavirüs salgının Çin dışında ulaştığı ülke 94’e ulaştı. Paraguay, Moldava, Bangladeş ve Bulgaristan’da virüs tespit edildi. Arjantin ilk ölüm vakasını açıkladı. Dünyada ölü sayısı ise 3 bin 600’e çıktı

Fotoğraf: AFP

Koronavirüs salgını yayılmaya ve öldürmeye devam ediyor. Salgında bugüne kadar 3 bin 600 kişi can verdi.

Çin ana karasında 3 bin 97, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İtalya'da 233, İran'da 145, Güney Kore'de 50, Japonya'da 12, ABD'de 19, Fransa'da 16, İspanya'da 10, Irak'ta 4, Avustralya'da 3, İngiltere'de 2, Hollanda, İsviçre, San Marino, Tayland, Tayvan, Arjantin ve Filipinler'de de birer kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Güney Amerika ülkesi Arjantin'de yeni tip koronavirüs nedeniyle ilk ölüm meydana geldi.

Arjantin Sağlık Bakanlığı, Avrupa seyahatinden 25 Şubat'ta dönen, diyabet, yüksek tansiyon ve bronşit gibi çeşitli kronik hastalıkları bulunan 64 yaşındaki Guillermo Abel Gomez'in koronavirüs nedeniyle öldüğünü duyurdu. Fransa'dan döndükten 3 gün sonra ateş, öksürük ve boğaz ağrısı hissetmeye başlayan Gomez'in perşembe yoğun bakıma alındığı hastanede sabah saatlerinde hayatını kaybettiği belirtildi.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Sağlık Bakanı Twitter'dan duyurdu

Paraguay Sağlık Bakanı Julio Mazzoleni, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Bugün, Merkez Laboratuvarı'nın Paraguay'daki ilk Kovid-19 vakasını doğruladığını bildiriyorum" ifadesini kullandı.

Bakan Mazzoleni, ayrıntıları paylaşmak için düzenlediği basın toplantısında, Kovid-19 tespit edilen 32 yaşındaki Paraguaylının 3 Mart'ta Ekvador'dan geldiğini, durumunun iyi olduğunu ve evinde karantinaya alındığını açıkladı.

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Hasta İtalya'dan geldi

Moldova Sağlık, Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ülkede ilk Kovid-19 vakasının tespit edildiği belirtildi.

Virüse yakalanan kişinin 48 yaşında bir kadın olduğu ve dün İtalya'dan Moldova'ya uçakla döndüğü vurgulanan açıklamada, bu kişiyle İtalya'dan aynı uçakla dönenlerin evlerinden ayrılmaması ve muayene olması gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, Moldova Bakanlar Kurulu üyelerinin konuyla ilgili yarın acil toplantı yapacağı duyuruldu.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Bulgaristan'da 4 vaka tespit edildi

Bulgaristan'da Gabrovo kentinde Akciğer Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören 27 yaşındaki bir kişi ve kendisiyle temas ettiği belirlenen 61 yaşındaki diğer hastada virüs tespit edildiği açıklandı. 

Plevne kentinde de solunum yolları rahatsızlığıyla tedavi gören 75 yaşındaki bir kadın ile şehir hastanesinde görevli kadın sağlık personelinde de yeni tip koronavirüs tespit edildi.

Yaşlı kadının yalnız yaşadığı ve yurt dışına çıkmadığı bilgisi de paylaşıldı.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, ülkede ilk Kovid-19 vakalarının kayda geçmesi üzerine kabineyi olağanüstü topladı.

Bangladeş 3 hasta açıkladı

Epidemiyoloji Hastalık Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (IEDRC), 3 Bangladeş vatandaşında Kovid-19 virüsüne rastlandığını belirtti. IEDRC Direktörü Dr. Meerjady Sabrina Flora, virüs görülen kişilerin tedavi altına alındığını, onlarla temasta bulunan 3 kişinin de ayrıca karantinaya alındığı bilgisini paylaştı. 

Virüs tespit edilen 3 kişiden 2'sinin yakın zamanda İtalya'dan döndüğünü belirten Flora, üçüncü hastanın İtalya'dan dönen vatandaşlarla temas kurduktan sonra hastalığa yakalandığını ifade etti.

 

16418081785985517.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Bakanlık yetkilisinin görüntüleri hastalık belirtisi mi?

Salgından en çok etkilenen ülkelerden İran’da ölü sayısı 194’e ulaştı. Ülkede toplam vaka sayısının 6 bin 566'ya, taburcu edilenlerin sayısının ise 2 bin 134'e yükseldiği belirtildi.

Ölenlerin arasında Vatikan Büyükelçisi ve ülkenin önde gelen din adamlarından Hadi Hüsrevşahi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi ve İran'ın eski Şam Büyükelçisi Hüseyin Şeyhulislam, Tahran Milletvekili Fatma Rehber gibi isimlerin olduğu ülkede,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi, İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani ve 24 milletvekilinin koronavirüse yakalandığı açıklanmıştı.

İranlı gazeteci Taha Kermani, görüntülerini paylaştığı Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur'un da hasta olabileceğini iddia etti. Kermani Twitter paylaşımında şu iafedeleri kullandı:

İran Sağlık Bakanlığı İletişim ve Halkla İlişkiler Birimi Başkanı Kiyanuş Cihanpur'un kameralara yansıyan bu görüntüleri onunda koronavirüs'e enfekte olma ihtimalini güçlendirdi. Bu gidişle İran'da enfekte olmayanları karantinaya alsalar daha mantıklı.

 

Virüse yakalanan Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi’nin bir basın toplantısında çekilen ve hastalık belirtileri gösterdiği görüntüleri de paylaşılmış, Herirçi daha sonra koronavirüse yakalandığını açıklamıştı.   

 

Irak'ta bir kişi daha öldü

Irak'ta, ülkenin güneyindeki Meysan Sağlık Dairesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran'dan gelen bir hastanın, yakalandığı yeni tip koronavirüs dolayısıyla yaşamını yitirdiği belirtildi.

Irak’ta böylece koronavirüs kaynaklı ölümlerin sayısı 5'e yükseldi.

 

Independent Türkçe, ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU