İnce düşünmek zihinsel ve fiziksel sağlığınızı geliştirebilir

Kendine karşı nazik davranma vücudu güvende ve rahat hissettiriyor

Yeni bir araştırma kendinize ve yakınlarınıza yönelik iyi niyetli düşüncelerinizin genel sağlığa yararlı olabileceğini ortaya koydu.  

Oxford ve Exeter üniversitelerinden araştırmacılar nazik düşünme ve bir kişinin psikolojik durumu arasındaki ilişkiyi incelemek için bir araştırma yaptı.

Klinik Psikoloji Bilimi dergisinde yayınlanan çalışma için 135 katılımcı beş gruba ayrıldı.

Her bir grupta, katılımcıların bir kısmına kendileri hakkında nazik düşünmelerini teşvik eden ve diğerlerine ise eleştirel bir şekilde düşünmeye ikna eden bir dizi sesli talimat verildi.

Sesli talimatları dinledikten sonra, katılımcılardan kendilerini güvende hissedip hissetmediklerini, kendilerine nezaket gösterme durumlarını ve diğer bireylere ne kadar bağlı hissettiklerini içeren bir dizi soruyu yanıtlamaları istendi.

11 dakikalık sesli klipleri dinledikten sonra katılımcıların nabzı ve terleme tepkileri de kaydedildi.

Araştırma ekibine göre vücudun doğal tehdit tepkisini durdurma yeteneğine sahip olması, kişinin bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve dolayısıyla hastalıkların hızla iyileşme olasılığı artabilir.

Çalışmanın ilk yazarı Dr. Hans Kirschner “Bu bulgular, kendine karşı nazik davranmanın tehdit tepkisini durdurduğunu ve vücudu yenilenme ile iyileşme için önemli olan güvenlik ve rahatlama haline getirdiğini gösteriyor” diyor.

Oxford Üniversitesi'nde klinik psikoloji profesörü olan ve araştırmanın ortak yazarı Willem Kuyken, bu araştırma sonuçlarının depresyon tanısı koyulan insanlara özellikle faydalı olabileceğine inanıyor.

Kuyken ise konuyla ilgili şunları söyledi:
 

“Bu bulgular, klinik denemelerimizden bazılarını daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor. Bu deneylerde tekrarlayan depresyona sahip bireylerin, kendilerine karşı daha fazla şefkatli olmayı öğrendiklerinde, özellikle farkındalık temelli bilişsel terapiden yararlandıklarını gösterdik. Benim kanıma göre, depresyona yatkın insanların olumsuz düşünce ve duygularını şefkatle karşılamaları için kökten farklı bir yöntem, bu düşüncelerin gerçek olmadığını düşünmeleridir. Bu yöntem birçok insanın hayatını değiştirecek farklı bir var olma ve bilme şekli ortaya koyuyor.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Kırkpınar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU