Uzay istasyonunda tuvalet sızdırdı, astronotlar ortalığa saçılan sıvıyı havluyla temizledi

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda tuvaletten sızan 10 litre sıvı yerçekimi olmayan alanda dağıldı

Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Atık ve Hijyen/Tuvalet bölümü - Fotoğraf: NASA

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki bir tuvaletin sızıntı yapması nedeniyle yaklaşık 10 litrelik sıvı yerçekimi olmayan ortamda ortalığa saçıldı.

NASA'nın açıklamasına göre olay, astronotların uzay istasyonunun tuvalet sistemini kullanırken mahremiyetlerini sağlamak için tasarlanmış yeni bir çift bölmeli kabinin kurulumu sırasında yaşandı.

Mürettebat çabuk açılır bağlantı modülünü söktüğü sırada istasyonun Huzur adlı bölümünde yer alan tuvaletten 9 buçuk litre su dışarı püskürdü. Mürettebatın, uzay istasyonunun içinde yerçekimi olmayan alana dağılan sıvıyı havlu kullanarak temizlediği bildirildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı:
 

“Mürettebat bugün Node 3’te çift bölmeli bir kabininin kurulumunu başarıyla gerçekleştirdi. İşlem sırasında ekip, içilebilir su yolu için çabuk açılır bağlantıyı sökerken bir sızıntı yaşadı. Yaklaşık olarak 9 buçuk litrelik bir sızıntı oldu. İçilebilir su yolu MCC-H uçuş kontrolörü tarafından izole edildi. Mürettebat sızıntı yapan çabuk açılır bağlantıyı yeniden monte etmek için hızla çalıştı ve suyu havlularla temizledi.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni kabinin kurulumu Evrensel Atık Yönetim Sistemi’nin gelişinin öncesinde yapıldı. Evrensel Atık Yönetimi Sistemi gelecek yılın başlarında var olan Uluslararası Uzay İstasyonu Atık Toplama Sistemi’nin yerini alarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na yerleştirilecek.  

Bir NASA sözcüsü konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
 

“Astronotlar içme suyu sistemine giden bir bağlantı noktasını söktü ve yaklaşık iki buçuk galon su sistemden dışarı sızdı. Kendi evinin su tesisatı üzerinde çalışmış olan herkesin bildiği gibi, bu gibi şeyler bazen olur. Uçuş kontrolörleri modül sistemini kontrol etti ve su temizlendikten sonra hiçbir hasar tespit etmedi. Ardından astronotlar 2020 yılında uzay istasyonuna teslim edilecek olan yeni tuvalet sistemine hazırlık olarak yeni çift bölmeli kabinin kurulumu tamamladı.”


Aralık ayında Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı yörüngedeki laboratuvarın dışında görünen gizemli bir delikle uğraşmak zorunda kalmıştı. Bir astronot garip boşluğun uzay istasyonunda içeriden bir delik açmaya çalışan biri kişi nedeniyle oluştuğunu ileri sürmüştü.

 

https://www.independent.co.uk/life-style

 

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU