Bir milyardan fazla Android telefon hacklenme riskiyle karşı karşıya

“Pahalı Android telefonların bu kadar kısa raf ömrüne sahip olması çok endişelendirici”

Telefon kullanıcılarının Android'in yeni sürümlerini kullanması tavsiye ediliyor (Reuters)

Uzmanlar, 1 milyardan fazla Android cihazın hacklenebileceği uyarısında bulundu.

Yapılan yeni bir araştırma birçoğu aktif olarak kullanılan ve nispeten yakın tarihte satın alınan cihazların artık güvenlik güncellemeleriyle desteklenmediği ve bu yüzden programlardaki hata ve diğer sorunlar için cihazlara güvenlik yaması yapılmadığı uyarısında bulundu.

Bu da çok sayıda cihazı etkileyen ve hackerların nispeten kolayca istifade edebileceği arızaların bu telefonları kullananları etkileyebileceği anlamına geliyor.

"Which? (hangisi ed.n.)" isimli tüketici grubunun raporu Android kullanıcılarının yaklaşık yüzde 40’ının, Google'ın artık güvenlik güncellemesi yapmadığı programın eski versiyonunu kullandığını ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Android dünyanın en popüler mobil işletim sistemi ve Which?, sonuç olarak milyonlarca akıllı telefon kullanıcısının veri hırsızlığı ve diğer siber saldırılara dair riski altında olduğunu belirtiyor.

Google’ın 2019 rakamsal verilerine göre, dünyada 2,5 milyardan fazla aktif Android cihaz bulunuyor.

Genellikle iki yılını aşmış mobil işletim sistemlerinin eski sürümlerinin geliştiricilerden gelen güvenlik güncellemeleri durdu. Google gibi şirketler, kullanıcıları cihazlarını modern siber tehditlerden en iyi şekilde korumak için işletim sisteminin daha yeni bir sürümünü güncellemeye teşvik ediyor.

Dünyanın en popüler iki mobil işletim sistemi Android ve iOS’un yapımcıları Google ve Apple, her yıl yazılımlarının yeni sürümlerini yayınlıyor ve içlerinde bulunan diğer sorunları çözmek için birkaç yıl boyunca daha küçük, periyodik güncellemeler yapıyor.

Which?’in raporuna göre, Motorola, Samsung, Sony ve LG’nin de aralarında bulunduğu üreticilerin test edilen telefonlarında güvenlik açıkları bulundu.

Which?, 2012 veya öncesinde piyasaya çıkmış Samsung Galaxy S3 ve Sony Xperia S gibi dönemin popüler cihazları da dahil Android telefon kullanan birinin “özellikle kaygı duyması” gerektiğini belirtti.

Tüketici grubu ayrıca 2016’da ilk kez piyasaya sürülen 7.0 Nougat’tan daha eski bir Android sürümünü kullananları, Google tarafından artık desteklenmeyen yazılımlarını güncellemeye teşvik etti.

Eğer cihaz güncellenemezse muhtemelen yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

 

 

Which?’in bilgi işlem editörü Kate Bevan, tüketicilerin mobil cihazları için daha uzun süre destek alabilmeleri gerektiğini ileri sürdü.

Bevan, “Pahalı Android telefonların güvenlik desteğini yitirmeden önce bu kadar kısa raf ömrüne sahip olması çok endişelendirici. Milyonlarca kullanıcıyı hackerların eline geçmesi durumunda ciddi sonuçlar barındıracak risklerle karşı karşıya bırakıyor. Google ve telefon üreticilerinin, ne kadar dayanacağına ve bittiğinde tüketicilerin ne yapması gerektiğine ilişkin net bilgilerle güvenlik güncellemeleri konusunda dürüst olmaları gerekiyor. Hükümet ayrıca üreticilerin, akıllı cihazlar için güvenlik güncellemeleri ve bunların tüketiciler üzerindeki etkileri konusunda daha şeffaf olmasını sağlamak için planlanan tasarıda ilerleme kaydetmeli” dedi.

Hükümet, üreticilerin, cihazın güvenlik güncellemelerini alacağı minimum sürenin verilmesi dahil, internet bağlantılı cihazların güvenlik standartlarını geliştirmeye zorlayacak yeni yasa planlarını daha önce duyurmuştu.

Google sözcüsü rapora yanıt olarak, “Kendimizi her gün Android cihazlarının güvenliğini artırmaya adadık. Her ay hataların düzeltilmesini ve diğer korumalarla güvenlik güncellemeleri sağlıyoruz. Android kullanıcılarının cihazlarında hızlı ve güvenli deneyim yaşamalarını sağlamak için sürekli donanım ve operatör ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz” dedi.

Which? araştırması genel anlamda cihaz eskidikçe, hackerlara karşı savunmasız olma riskinin arttığını belirtti.

Öte yandan daha önceki araştırmalar Avrupa ve ABD’de akıllı telefon sahiplerinin, cihazların her yıl küçük yenilikler sunması ve fiyatlarının yükselmesi nedenleriyle telefonlarını daha uzun süre kullandıklarını göstermişti.

Press Association'dan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU