Cezayirli bakanın namaz için "Eğitim kurumunda yeri yok" sözü ülkede polemiğe neden oldu

Cezayir Eğitim Bakanı Nuriye Bengabrit, Paris’teki bir Cezayir okulunda namaz kıldığı için okuldan uzaklaştırılan çocuğun durumuyla ilgili soruya, ‘’Namazın yeri evdir, okulda olmaz’’ dedi. Bakanın sözleri ülkede tartışma yarattı

Cezayir'deki öğrenci ve öğretmenler, bakanın sözlerine tepki göstermek için okul bahçelerinde namaz kıldı / Fotoğraf: Twitter

Cezayir Eğitim Bakan Bengabrit ülkenin kuzeyindeki Burc Buariric kentine ziyarette bulundu. Ziyaretinde Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Cezayir Okulu’ndaki bir kız öğrencinin okul içinde namaz kıldığı gerekçesiyle okul müdiresi tarafından bir hafta uzaklaştırılması ve tekrarı olursa okuldan atılacağını söylemesiyle ilgili soruyu yanıtladı.  

"Okul müdiresi görevini yapmış. Eğitim kurumunda ibadetin yeri yok. Bu tür etkinliklerin (namazı kastediyor) yapılacağı yer evlerdir"

"Etkinlik" kelimesi tepki çekti

Bengabrit’in açıklaması ülkede birçok kesimden tepki topladı. Namaz için "etkinlik" kelimesini kullanması siyasilerin ve din adamlarının eleştirisine neden oldu.
 


Cezayir eski Dışişleri Bakanı Lahdar İbrahimi, okullarda ders olarak okutulan namazın milli eğitim bakanı tarafından sanki bir spor dalıymış gibi ‘etkinlik’ olarak anılmasına "derin rahatsızlık duyduk" sözleriyle tepki gösterdi.

Parlamentoya soruşturma talebi

Ülkedeki en büyük İslami parti olan Cezayir Barış Topluluğu Hareketi bakanın açıklamasını kınadı. Açıklamada ‘’Eğitim bakanının namaz kılan kişiler hakkındaki açıklamaları kişisel ve toplumsal özgürlüklerin sınırlanmasıdır’’ ifadeleri kullanıldı. Barış Topluluğu, parlamentoya sunduğu önergede eğitim bakanına soruşturma açılmasını talep etti. 
 


Cezayirli Müslüman Alimler Derneği Başkanı Abdurrazık Kasum, El-Basair gazetesinde konuya ilişkin kaleme aldığı makalede, bu uygulamanın, İsrail hapishanelerinde bile yapılmadığına işaret ederek, bu durumun Cezayirli anne-babalar ile Fransa'daki Cezayirlilerin kendi devletlerine karşı bir tutum alabileceğine dikkati çekti.

Okullardaki namaz tartışmasından uzak duran Cezayir Diyanet İşleri ve Vakıflar Bakanı Muhammed İsa ise ‘’Namazın yasaklandığıyla ilgili resmi bir karar görmedim. Ülkede İslami prensiplere ve namaza karşı bir duruş yok’’ dedi.

Sosyal medyada kampanya başlatıldı

Eğitim Bakanı Bengabrit’in açıklamasının ardından Twitter’da "Namazım hayatımdır" adlı hashtag altında okullarda namaz kılan Cezayirli öğrencilerin fotoğrafları paylaşıldı.Ülkedeki okullarda birçok öğretmen ve öğrenci tepkilerini namaz kılarak gösterdi. 
 


Eğitim bakanını destekleyenler de oldu

Tepkilerin yanı sıra bazı sosyal medya kullanıcıları Bakan Nuriye Bengabrit’e destek verdi. Bir kullanıcı, "Birçok Cezayirli genç zaten namaz kılmıyor. Ne evde ne camide. Neden bakana saldırıyorsunuz?" paylaşımında bulundu.

Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit, daha önce de dini derslere ait olanlar dışında okul kitaplarının girişinde yer alan besmelenin kaldırılması kararını öne sürmüştü.

DAHA FAZLA HABER OKU