Koronavirüs, Ortadoğu'yu en ağır şekilde vurabilir

Güvenilir bir medyaya sahip olmayan bölge liderlerinin, salgın halinde karşılaşacağı ilk zorluk iletişim olacak

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ayınladığı bir kararnameyle koronavirüsle mücadele kapsamında ilan edilen 14 günlük olağanüstü halin 1 aya çıkarılması talimatını vermişti. Batı Şeria'da yeni tip koronavirüs vaka sayısı 16'ya yükseldi (AP)

Otoriter yönetimler, idarecilerinin gözünde mükemmeldir. Aksini söylediğinizde yönetimin içgüdüsüsel olarak ilk yapacağı şey sizi cezalandırmak olacaktır.

Koronavirüs benzeri salgınlar bu tür devletlerde sorunlara neden olabilir. Her ne kadar virüs salgınına dair dürüst görünmek isteselerse de, hatta doğruyu da söyleseler, kamuoyundaki güvensizlik ciddi bir sorun teşkil edebilir. Yalancı çoban hikayesi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran şeffaflığı hakkında bir testten geçirildi ve başarısız oldu. Bununla birlikte komşularının çoğunda salgın aynı şiddette yaşanmıyor. Yine de bu ülkelerde yaşayan çoğu kimse, kendi yönetimlerinin salgına dair doğruyu söyleyip söylemediğinden ya da İran'daki gibi bir başarısızlığa şahit olup olmayacaklarından emin değil.

Çin'de yönetimin koronavirüs salgınının gerçek boyutlarını açıklamanın kendisini zayıf göstereceği korkusu, virüsün yayılmasına sebebiyet verdi. Çin'in salgını bastırmayı başlaması haftalar aldı. Bunun için 58 milyon nüfuslu Hubey vilayetindeki birçok şehrin neredeyse tamamen tecrit edilmesi gerekti. Ortadoğu ülkelerinin çoğunda aynı şeyi yapmak için gereken sağlık altyapısı ve sıkı sistem bulunmuyor.

Ortadoğu'daki yönetimlerin koronavirüs salgınının kontrolü meselesinden önce baş etmeleri gereken ilk sorun iletişim olacak. Çoğu ülkede kamuoyu devlet kontrolündeki medyanın gerçeği söylediğine zerre güvenmiyor. Örneğin Mısır yönetimi ülkede teyit edilmiş Kovid-19 vakası sayısının sadece iki olduğuna vatandaşlarını ikna etmekte zorlanıyor.

Bu da ikinci bir zorluğu beraberinde getiriyor: Meşruiyet. Bir yönetim vatandaşlarını koruyamadığında, ki bu ister savaş, ister yoksulluk veya hastalık olsun, halk, yönetimin yetkisini sorgulamaya başlar. Örneğin Irak ve Lübnan vatandaşları aylardır iktidardaki siyasi kurumu devirmek için gösteriler düzenliyor. Ama ilk gösteri dalgasını tetikleyen temelde yolsuzluk iddiaları, işsizlik ve yetersiz kamu hizmetleriydi.

Üçüncü zorluksa, koronavirüsün Ortadoğulu yetkilileri açmazda bırakması olacak. Şubatın başından bu yana petrol fiyatları düşüyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi daha da düşürmesi beklenirken, Körfez ülkeleri de Çin'deki sanayi durgunluğunun darbesine katlanacak.
 


Mısır yakında acıyı hissedecek. Birçok Çin fabrikası çalışmazken ihracat ve ithalat da yavaşladı. Mısır'ın başlıca gelir kaynaklarından Süveş Kanalı'ndaki geçişler kısa vadede büyük ihtimalle azalacak. Dünya genelinde gezginler yaz tatili için rezervasyon yaptırmadan önce virüs durumuna dair daha net bir resmin oluşmasını beklerken, Dubai, Tunus, Fas ve gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 12'sini çoğu Asya'dan olmak üzere turizmden karşılayan Mısır'ın da aralarında olduğu turizm merkezleri zarar görecek.

Büyük bir salgın durumunda, sınırların kapatılması veya ülkenin bazı bölgelerinin izole edilmesine dair kamuoyuna açık herhangi bir tartışmanın yaşanma olasılığı zayıf. Gerçekten de, Ortadoğu'daki ülkelerin vatandaşlarının çoğu koronavirüs söz konusu olduğunda karar verme sürecinin bütünüyle dışında tutulacak.

Bu arada, Filistinli bir aktivistin sosyal medyada iğneli biçimde dile getirdiği "İsrail kuşatması Gazze'yi en korunaklı yerlerden biri haline getirdi" sözü son bir soruna işaret ediyor. En savunmasız durumdakiler çökmüş sağlık sistemleri ve ilaç, teçhizat ve personel eksikliği sebebiyle Yemen, Suriye ve Libya gibi işgal edilmiş veya savaş alanı haline gelmiş bölgelerde yaşayan mülteciler ve halklar olacak.

Bölgedekiler, koronavirüsün medyada geniş yer bulmasından değil, virüsten çok az bahsedilmesi sebebiyle dehşete düşüyor. Bununla birlikte, Ortadoğu'daki birçokları bakımından bir gerçek gayet açık: Koronavirüs vurduğu takdirde en yüksek bedeli bu bölge ödeyecek.

Ahmed Aboudouh'un site tasarımı nedeniyle kısalttığımız yazısının başlığının tam hali şöyle: Koronavirüs, Ortadoğu'yu en ağır şekilde vurabilir, bunun bir nedeni de yurttaşların yönetimlere güvenmemesi

 

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Yılmaz

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU