Davutoğlu: Suriye'de yeni kayıplarla karşılaşabiliriz

Ahmet Davutoğlu, "Suriye ve İdlib meselesi salt Türkiye'nin omuzlaması gereken bir kriz olmaktan çıkarılmalı. Yoksa biz her halükarda Rusya ile karşı karşıya gelip yeni kayıplarla karşılaşabiliriz" dedi

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya’nın yerel bir televizyon kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"BM ile çalışma yürütmek lazım"

Suriye ve İdlib için bütün büyük ülkeler ile görüşülmesi gerektiğini kaydeden Davutoğlu, "Bu mesele salt Türkiye’nin omuzlaması gereken bir kriz olmaktan çıkarılmalı. Yoksa biz her hâlükârda Rusya ile karşı karşıya gelip yeni kayıplarla karşılaşabiliriz. Derhal BM (Birleşmiş Milletler) ile çalışma yürütmek lazım. Tüm bu alt yapıyı kalıcı bir barış düzeni çerçevesinde ele alınmalı" dedi.

“Suriye’de kalıcı olmayan her türlü düzen Türkiye’nin aleyhine işler” diyen Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada Rusya’ya çok açık şunu söylemek lazım ‘Esad’ı kalıcı bir düzene ikna edebilecek misiniz?’ Kalıcı düzen konuşulmadan yapılacak her anlaşma Türkiye’nin aleyhine işler"

"Türkiye ciddi bir mevzi kazandı ama ertesi gün tablo tersine döndü"

"İdlib’in iç düzenini sağlayacak bir sınır kopması yaşanmaması bir siyasi strateji olmalı" diyen Davutoğlu, gözlem noktasının M4 karayolu noktasına çekildiği için mültecilerin daha çok sıkışacağı uyarısıyaparken, Rusya ilet net görüşülmesi gerektiğini ifade etti.

"28 Şubat günü silahlı kuvvetlerimiz olağanüstü bir başarı sağladı. Serakib geri alındı" diiyen Davutoğlu, "Rejim unsurları güneye itildi ve ikinci hatta büyük zararlar verildi. Türkiye ciddi bir mevzi kazandı ama ertesi gün tablo tersine döndü" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU