DSÖ Başkanı'ndan koronovirüs uyarısı: Bazı ülkeler tehlikenin boyutunu kavrayamadı, bu bir tatbikat değil!

Liderlere seslenen Tedros Adhanom Ghebreyesus "Bu mazeretler üretecek bir zaman değil" dedi

ABD Başkanı, koronavirüs hakkındaki yorumları yüzünden tepki çekti (AFP)

Dünya çapında enfekte olan insan sayısı 100 bine yaklaşırken Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization - WHO) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin Kovid-19 koronavirüsünün yarattığı tehdidi yeterince ciddiye almadığı yönünde uyarılarda bulundu.

Virüsün neden olduğu 98 binden fazla enfeksiyonun ve 3 bin 300 ölümün çoğunluğu salgının ilk defa Aralık ayında görüldüğü Çin'de gerçekleşirken, dünyanın geri kalanı son 24 saat içinde Pekin'den 17 kat daha fazla yeni vaka bildirdi.

Şimdi BM'nin sağlık kuruluşu dünyanın dört bir yanındaki yasa koyucuları “virüsü geri itmeye” yardım etmeye çağırıyor. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus örgütün bazı durumlarda “siyasi bağlılık düzeyinin ve bu taahhüdü gösteren eylemlerin, hepimizin karşı karşıya olduğu tehlikenin ciddiyetine uymadığı” konusunda endişeli olduğunu aktardı.

Cenevre'de konuşan Ghebreyesus, şu ifadeleri kullandı:

Bu bir tatbikat değil. Pes etme zamanı değil. Bu mazeret üretme zamanı değil. Bu tüm şartları zorlamanın zamanı. (...) Ülkeler onlarca yıldır bu tip senaryolara hazırlanıyor. Şimdi bu planlara göre hareket etme zamanı.

Ghebreyesus bu açıklamaları, Donald Trump'ın Fox News'a yaptığı açıklamaların virüsün yarattığı tehdidi küçük gösterme çabası olarak görülerek sert bir şekilde eleştirilmesinin ardından yaptı. Virüsün yüzde 2-3 civarında belirtilen ölüm oranının "hatalı rakamlar" olduğunu "hissettiğini" söyleyen ABD Başkanı, hastalığı yanlış bir şekilde grip olarak nitelendirmişti.

ABD Başkanı daha önce virüsün, ülkenin ekonomik büyümesine zararlı etkileri nedeniyle, siyasi rakipler tarafından “silah haline getirildiğini” iddia etmişti.

ABD Başkanı Trump “Birçok insan buna (hastalığa) sahip olacak ve bu çok hafif bir şey. Çok çabuk iyileşecekler. Doktora bile gitmeyecekler. Doktoru aramayacaklar bile" diye konuşmuştu. “Bu insanları asla duymazsınız Bu yüzden onları bu korona gribi ve/veya virüsü nedeniyle sıradan nüfus kategorisine koyamazsınız. Yani bunu yapamazsınız" diye eklemişti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü ABD'deki ölü sayısı 18 eyalette en az 52 yeni vakayla birlikte 12'ye yükseldi. Kongre enfeksiyonlarla mücadele etmek için bütçeden 8,3 milyar dolar (yaklaşık 50,5 milyar TL) ayırdı, bu kararın önümüzdeki günlerde ABD Başkanı tarafından imzalanması bekleniyor.

Kaliforniya'da olağanüstü hal ilan edildi ve yetkililerin bir yolcunun bölgede hayatını kaybeden ilk vaka olduğunu ilan etmesinin ardından, yaklaşık 3 bin 500 yolcu taşıyan bir yolcu gemisine test kitleri havadan sevk edildi.

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom "Gemi, biz yolcuları uygun şekilde muayene edene kadar kıyıya çıkmayacak" diye konuştu. Testler için yaklaşık 100 kişinin seçildiği anlaşılıyor.

Fakat Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD'nin şu anda talebi karşılamaya yetecek kadar test kitine sahip olmadığı konusunda uyarıda bulundu.

İran'da hükümet, salgının ilk aşamalarında Çin'in yaptığına benzer bir şekilde, şehirler arası seyahati kısıtlamaya başladı.

Son olarak yetkililer kontrol noktaları kurdu ve vatandaşlara kağıt para kullanımını sınırlama çağrısında bulundu. Daha önce de Tahran aralarında düşük profilli mahkumların serbest bırakılması ve okulların toplu olarak kapatılmasının da bulunduğu bir dizi daha sert önlem açıklamıştı.

Virüs özellikle ülkenin ihtiyarlayan yasama organını etkiledi. Ülke sınırları içinde salgının vahametini saklamakla suçlanan devletin kayıtlarındaki 107 ölümden ikisi, üst düzey hükümet yetkililerinden oldu.

Dini Lider Ayetullah Hamaney'in kıdemli danışmanlarından birinin aynı şekilde hayatını kaybetmesinin ardından, çarşamba günü Dışişleri Bakanı Danışmanı Kovid-19 bulaştıktan sonra hayatını kaybetti. İran'daki siyasetçi kesiminin yaklaşık yüzde sekizinin virüse yakalandığı bildiriliyor.

Ülke Orta Doğu'da hastalığın merkez üssü haline geldi ve bu yayılma bölge genelinde sıkı önlemlerin alınmasına neden oldu. Batı Şeria'daki Beytüllahim'de, Doğuş Kilisesi ikinci kez kapatılarak dezenfekte edildi; Irak'taysa Şiiler için kutsal bir şehir olan Kerbela'daki Cuma namazı sağlık endişeleri nedeniyle iptal edildi.

 


Virüs Avrupa'da da yayılmaya devam ediyor. Birleşik Krallık ve İsviçre ülke sınırları içinde virüse bağlı ilk ölümleri açıklarken, İrlanda hastalığın olduğu herhangi bir bölgeye seyahat etmemiş bir hastanın da aralarında olduğu 7 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu.

Kıtanın en kötü etkilenen bölgesi İtalya, 24 saatlik süre içinde 31 yeni ölüm  ve yeni tespit edilen yaklaşık 800 vaka olduğunu açıkladı. Buna karşılık zaten tüm okulları geçici olarak kapatmış olan hükümet, huzurevlerindeki akraba ziyaretlerine de kısıtlamalar getirdi.

İtalya'nın sağlık konusundaki ulusal bilim konseyi başkanı Dr. Franco Locatelli, tedbirin yayılmayı azaltmaya ve en yüksek risk altındaki hasta ve yaşlıların “kırılgan nüfusunu” korumaya çalıştığını söyledi. Muhabirlere "Bu hasta popülasyonunun bakımı, ülkemiz için temel bir amaç" dedi.

Bu sırada Avustralya'daki yetkililer, 16 yaşındaki bir öğrencide koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından, ülkedeki ilk okul kapanışını açıkladı. Ülke şu ana kadar 60 vaka bildirirken, iki yaşlı insan hayatını kaybetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU