“Güvenli liman” altın, koronavirüs korkusuyla yedi yılın zirvesini gördü

Fed’in sürpriz faiz indiriminin ardından ABD 10 yıllık tahvilleri rekor kayıp yaşarken, altının ons fiyatı Ocak 2013’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Fotoğraf: Reuters

Çin’de başlayıp üç ay içerisinde 92 ülkeye yayılan koronavirüs salgınının neden olduğu endişe, yatırımcıyı “güvenli limanlara” yöneltmeye devam ediyor. 

Gün içerisinde yüzde 1’in üzerinde değerlenen altının ons fiyatı bin 690 dolara kadar çıktı ve Ocak 2013’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 

Gram altın 330 liradan işlem görürken, çeyrek altının fiyatı 538 liraya kadar çıktı. 

Faizler de tahvil getirileri de düştü 

3 bin 300’den fazla insanın yaşamına mâl olan salgınla ilgili olarak küresel para otoriteleri de önlem almaya başladı. 

Amerikan Merkez Bankası’nın yatırımları canlandırmak adına 3 Mart Salı günü sürpriz şekilde faiz indirmesini, Kanada ve Avustralya merkez bankaları da izledi. 

Dünya Bankası, 4 Mart’ta yaptığı açıklamada salgınla mücadele için yaklaşık 12 milyar dolarlık başlangıç paketini devreye sokacaklarını duyururken, Uluslararası Para Fonu (IMF), 50 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını açıkladı. 

Fed’in faiz indiriminin ardından ABD 10 yıllık tahvillerinin getirisinin yüzde 1’in altını görmesiyle tahvil faizleri bugün 20 baz puandan fazla düşerek rekor kırdı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri tarihinde ilk kez 0,9'un altına geriledi.

ABD ve Avrupa borsalarında kayıp yüzde 3 üzerinde 

ABD’de dün artan satış baskısı ile önceki günkü kazançlarının neredeyse tamamını geri verirken, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endekslerinin her biri yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti. 

Avrupa borsalarındaki düşüş de yüzde 3'ü aştı. 

17 Avrupa ülkesindeki küçük, orta, büyük ölçekli şirketleri kapsayan Stoxx 600 Endeksi

Avrupa borsaları koronavirüsün yayılmasına yönelik endişelerle sert düşüşte yılın en düşük seviyesine gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 2,6, Almanya'da DAX yüzde 3,1, Fransa'da CAC 40 yüzde 3,4, İspanya'da IBEX 35 Endeksi yüzde 3,1 oranında kayıpta. 

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU