Koronavirüs 100 bin hasta barajını aştı, Hollanda ve Birleşik Krallık’tan da ölüm haberi geldi

Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs dünyada 100 bin 347 kişiye bulaştı, salgında şimdiye dek 3 bin 408 kişi öldü

Fotoğraf: Reuters

Çin dışında 89 ülkede görülen salgın, enfekte vaka sayısı, can kaybı ve yayılma hızı bakımından son 20 yılda etkili olan Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) gibi koronavirüs salgınlarını geride bıraktı

Çin ana karasında 3 bin 42, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İtalya'da 148, İran'da 107, Güney Kore'de 43, Japonya'da 12, ABD'de 14, Fransa'da 7, Irak 3, İspanya 3, Avustralya 2, İsviçre, İngiltere, San Marino, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Dünya genelinde virüs teşhisi konan 55 bin 186 kişi, tedavisinin ardından iyileşerek taburcu oldu.

 

ap.jpg
Fotoğraf: AP

 

Hollanda ilk ölümü açıkladı

Bu zamana kadar 82 kişide virüs olduğu belirlenen Hollanda'da, da salgında ilk ölümün meydana geldiğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık ve Çevre için Devlet Enstitüsü, Rotterdam kentindeki Ikazia Hastanesi’nde karantina altındaki 86 yaşındaki bir erkek hastanın öldüğünü açıkladı.

Açıklamada, virüsün hastaya nasıl ve nerede bulaştığının ise henüz belli olmadığı ifade edildi.

Hollanda’da bu zamana kadar 82 kişide yeni tip koronavirüs tespit edildi.

Birleşik Krallık’tan da ölüm haberi geldi

Koronavirüs salgınında ölüm meydana gelen ülkeler arasına Birleşik Krallık da katıldı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Birmingham kentinde ilk ölümün kayıtlara geçtiği duyuruldu. Açıklamada, “Üzülerek belirtiyoruz ki hastanemize farklı sağlık sebebiyle gelen yaşlı hastamız tüm müdahalelerimize rağmen hayatını kaybetmiştir. Hastamızın geliş sebebi koronavirüs olmamakla birlikte, yapılan test sonuçları pozitif çıkmıştır. Zorlu zamanlardan geçtiğimizi ve bu üzücü durumdan dolayı vefat eden hasta yakınlarının yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Birleşik Krallık’ta korona virüsü nedeniyle hastanede yatanların sayısının ülke genelinde 116 kişiyken, bu sayının 105’i İngiltere, 3’ü Wales, 6’sı İskoçya ve diğer 2’sinin Kuzey İrlanda’da olduğu belirtildi.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Tahran’ın yüzde 40’ı hastalığa yakalanabilir

Aynı zamanda bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan İran Ulusal Grip Komitesi Üyesi Mesud Merdani, hükümetin resmi yayın organı İran Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, salgının hızla yayıldığını belirtti. Merdani, "Koronavirüs tespit edilen bir kişi virüsü aynı anda 4 kişiye daha bulaştırabiliyor. 20 Mart'a kadar Tahran halkının yüzde 30 ila 40'ının koronavirüse yakalanacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

Devlet televizyonuna çıkan İran Koronayla Mücadele Merkezi Üyesi Hamid Suri ise, Merdani’nin tahminlerine katılmadığını söyledi. Salgının mart sonunda biteceğini ileri süren Suri, "Salgın yavaş yavaş azalıyor. Eğer etkili adımlar atılmazsa oranlar yükselecektir. Tahran halkının yüzde 40'ının koronavirüse yakalanma ihtimali sıfıra yakındır" dedi.

 

afp1.jpg
Fotoğraf: AFP

 

AP toplantısı Belçika’ya alındı

Sanat ve spor faaliyetlerinin iptal edilmesine neden olan koronavirüs uluslararası toplantıları da vurdu.

Fransa'nın Strazburg kentinde gelecek hafta yapılması planlanan Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, yeni tip koronavirüs nedeniyle istisnai olarak Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılacak. 

AP, salgına karşı alınan önlemler çerçevesinde 100'den fazla etkinliğin iptal edildiğini, hastalıktan etkilenen ülkelere yakın zamanda ziyarette bulunan AP üyelerinin de dönüşlerinden itibaren 14 gün boyunca AP binalarına girişinin yasaklanacağını duyurmuştu.

Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) kurumu olan Avrupa Savunma Ajansı (EDA) ve AB Konseyi’nde de koronavirüs vakaları tespit edilmişti. 

 

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Rusya’nın Davos’u iptal edildi

“Rusya’nın Davos’u” olarak nitelendirilen, ülkenin en önemli uluslararası etkinliği sayılan St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF) de salgın nedeniyle iptal edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de her yıl katıldığı SPIEF, 1997’den bu yana düzenleniyordu.

Geçen yılki foruma 145 ülkeden 19 bin kişi katılırken, organizasyon kapsamında toplam değeri 3 trilyon rubleye ulaşan çeşitli anlaşmalar imzalanmıştı.

 

afp3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Antalya Diplomasi Forumu da ertelendi

Dışişleri Bakanlığı tarafından 27-29 Mart'ta düzenlenmesi planlanan Antalya Diplomasi Forumu da koronavirüs engeline takıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ülkemizde bir vakaya rastlanmamış olmakla birlikte önümüzdeki dönemde gerçekleştirilecek etkinlikler bağlamında Dünya Sağlık Örgütü ve ilgili diğer makamların tavsiyeleri göz önünde bulundurularak, 'Antalya Diplomasi Forumu'nun ileri bir tarihe ertelenmesi uygun bulunmuştur" denildi.

Virüs Kamerun, Slovakya, Peru ve Vatikan'a da sıçradı

Kamerun Sağlık Bakanlığı, 24 Şubat'ta başkent Yaounde'ye gelen 58 yaşındaki bir Fransız vatandaşına yapılan koronavirüs testinin sonucunun pozitif çıktığını açıkladı.

Ülkede görülen ilk koronavirüs vakası olan, Fransız vatandaşının Yaounde Merkez Hastanesi'nde karantinaya alındığı kaydedildi.

Afrika kıtasında Kamerun'un yanı sıra Mısır, Cezayir, Nijerya, Senegal, Tunus, Güney Afrika ve Fas’ta koronavirüs vakaları görüldü.

Vatikan'dan yapılan açıklamada, sağlık hizmetlerindeki bir hastanın korona virüsüne yönelik test sonucunun pozitif çıktığı belirtildi. Vatikan Sözcüsü Matteo Bruni, ilk koronavirüs vakasının ardından kliniklerdeki hizmetlerin dezenfekte çalışmaları nedeniyle askıya alındığını duyurdu. İtalya'nın başkenti Roma sınırları içinde yer alan Vatikan'da, Papa Francis'e koronavirüs şüphesiyle yapılan testin sonucu negatif çıkmıştı.

Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini, düzenlediği basın toplantısında, ülkede bir kişide yapılan testlerin pozitif çıktığını bildirdi.  Söz konusu kişinin son dönemde yurt dışına çıkmadığını ama birkaç gün önce İtalya'dan dönen oğlu ile buluştuğunu kaydeden Pellegrini, hastanın durumunun iyi olduğunu ifade etti.

Güney Amerika ülkesi Peru'da hastalığın görüldüğü ülkeler listesine eklendi. Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra, canlı yayında yaptığı açıklamada, "Bugün, ülkemizde ilk Kovid-19 vakasının daha önce İspanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti'nde bulunan 25 yaşındaki bir erkekte görüldüğünü doğrulamak durumundayım" dedi. Halka sükunet çağrısı yapan Vizcarra, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak gerekli önlemlerin alındığını sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU