Evrenle ilgili bazı temel ölçümlerimiz yanlış olabilir

Evrenin genişleme hızı ve karanlık enerji miktarı yanlış hesaplanmış olabilir

Kolombiya'nın Huila bölgesinde 11 Ekim 2018'de çekilen, Tatacoa Çölü'nden bir hintinciri ve Samanyolu'nun görünümü ( LUIS ACOSTA/AFP)

Evrenin en temel süreçlerinden bazılarıyla ilgili ölçümlerimizin yanlış olabileceğine dair yeni bir araştırma yayımlandı.

Astronomlar, yıldızların kimyasal bileşimine dair bildiğimizi düşündüğümüz şeylerin hatalı olabileceğini keşfetti. Bilim insanları, yıldızların bu ölçülerini genişleyen evrenin geçmişini anlamak için de kullanıldığından, Hubble sabiti ve karanlık madde miktarı gibi temel süreçlere ilişkin hesaplamaların da yanlış yapılmış olabileceğini belirtti.

Yeni bulgular, Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden Maria Bergemann'ın öncülüğünü yaptığı astronomlardan oluşan ekip tarafından ortaya çıkarıldı. Yıldızların hangi atomlardan oluştuğunu ölçen araştırmacılar, beklemedikleri sonuçlara ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Astronomlar şimdiye kadar "Tip la" ismi verilen özel bir süpernova patlamasının genellikle beyaz cücenin normal bir yıldızın yörüngesinde dönmesi ve dış katmanlarını uzaklaştırmasıyla oluştuğunu düşünüyordu. Ancak yeni ölçümler, bu patlamaların genellikle daha farklı astronomik olayların sonucunda meydana geldiğini gösteriyor.

Bu da bir yıldızın ne kadar parlak olabileceği, parlaklığının zaman içinde nasıl değiştiği ve ne kadar uzun süre belirli bir parlaklıkta kalabileceğiyle ilgili bildiklerimizin yanlış olabileceği anlamına geliyor. Diğer tür patlamalarda, parlaklık bu kadar katı sınırlamalara sahip olmadığı için bir yıldızın ne kadar parlak oması gerektiğini kesin olarak bilemeyiz.

Bu yeni zorluk astronomların yıldızların parlaklığını ve bir yıldızın ne kadar parlak olması gerektiğiyle bize nasıl göründüğü arasındaki farkı, yıldızların ne kadar uzakta olduğunu ölçmek için kullanmasından kaynaklanıyor.

 

 

Bu varsayım şimdiye kadar evrenle ilgili pek çok temel araştırmada kullanıldı. Daha önce doğruluğuna güvenilen bu kabuller, evrenimizin yüzde 70'inin karanlık enerjiden oluştuğunun hesaplanmasında, Hubble sabitinin ve dolayısıyla evrenin genişleme hızının ölçülmesi gibi pek çok çalışmada kullanıldı.

Yeni ölçümler, bazı açılardan bilim insanları için kullanışlı olabilir. Yeni elde edilen sonuçlar bazıları "Tip la" süpernovalarını, bazılarıysa kozmik arkaplan ışımasını kullanan bilim insanlarının eşleşmeyen farklı sonuçlara ulaştıkları Hubble sabitindeki açık uyuşmazlığı açıklamaya yardım edebilir.

Gelecekte yapılacak çalışmaların, bu yeni bulguların evrenin diğer kısımlarında da geçerli olup olmadığını karşılaştırmada yardım etmesi bekleniyor. Önemli testlerden biri, Avrupa Uzay Ajansı'nın gelecek yıl Gaia uzay aracı ve programından gelen üçüncü toplu verilerin yayımlaması olabilir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU