Saadet “Sülün Osman” yerine yeni film hazırlıyor... “Sülün Osman”ın yayından kaldırılma nedeni “baskı”mı?

1 Şubat'ta "Organize İşler 2: Sazan Sarmalı" filminden önce izletilmeye başlanan Saadet Partisi tanıtımı sinemalardaki gösterimlerden kaldırıldı

Saadet Partisi'nin sinema salonlarında filmlerden önce izlettiği, 31 Mart yerel seçimleri için hazırladığı “Sülün Osman” temalı tanıtım artık gösterimde değil.

Parti tanıtımın vizyona giren filmlerin öncesinde yayınlamak için Mars Group ile anlaşmıştı. İlk olarak 1 Şubat’ta vizyona giren “Organize İşler 2: Sazan Sarmalı” filmi öncesinde sinema salonunda gösterildi. Sonra ne olduysa filmlerden önce yayınlanması kararı iptal oldu.   


İddia, tanıtımın Mars Group tarafından yayınlanmamasına yönelik karar aldığı yönünde. Gerekçe ise “baskı.” Bu iddia partinin Tanıtım Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yazıcı’ya ait. Independent Türkçe’ye konuşan Yazıcı, Mars Group ile bir sıkıntı olmadığını, firmanın baskılar neticesinde yayından kaldırma kararını kendilerine bildirdiğini söyledi. 
 


Saadet Partisi şimdi “Sülün Osman” yerine yeni bir tanıtım filmi hazırlıyor.

“Sülün Osman reklam filmi cuma günü gösterime giren Organize İşler2; Sazan Sarmalı filminin öncesinde seyirciyle buluşmaya başlamıştı. Dün itibari (06 Şubat 2019) ile ilgili firmalar iktidar tarafından aranıp, baskı yapılarak bu reklam filmi gösterimden kaldırılmıştır. Bize gelen talepte reklam filminin değiştirilmesi, yerine başka bir reklam filminin konulması istendi. Yeni film yarından itibaren (8 Şubat 2019) gösterilmeye başlanacak.”

Partinin hazırladığı yeni film daha uzun olacak ve yine aynı şekilde “Organize İşler 2: Sazan Sarmalı” filminden önce izlettirilecek. Konuyla ilgili Mars Group’a da açıklama yapıp yapmayacaklarını, gerekçenin ne olduğuna dair soruların olduğu bir mail gönderdik. Ancak Mars Group, iletişim ajansı aracılığıyla konuyla ilgili bir açıklamasının olmadığını bildirdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Peki neden? Saadet Partisi’nin “Sülün Osman” temalı tanıtımı neden yayından kaldırıldı? Kendilerine hukuki hiçbir gerekçenin sunulmadığını belirten Saadet Partisi Tanıtmadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Yazıcı “Neden?” sorusuna şöyle yanıt veriyor. 

“Reklam filmimizde ‘keyifli seyirler’ dilemiştik, demek ki birilerinin keyfi kaçmış. Bu, Türkiye’deki siyasi atmosfer açısından tehlikeli bir davranıştır. Siyaset yapanlar açısından doğru bulmuyoruz, etik bir davranış değildir. Bizim bunun gibi birçok çalışmamız olacak. 31 Mart seçimlerinde Saadet Partisi'nin tüm halkla buluşması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz göstermeye de devam edeceğiz.”

 


Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, tanıtım filminin yayından kaldırılmasına yönelik olarak paylaştığı tweet’in haricinde açıklama da yaptı.  

“Seçim ortamından, adil bir ortamdan bahsediyoruz, bizim sinemalarda ana film gösterilmeden önce ekrana yansıttığımız, bizim Sülün Osman’ı tam ana filmden önce koyacaksınız, anlaştık… Kaç kere çıktı? Kaç kere çıktı bilmiyorum ama hükümet bastırdı, Sülün Osman’ı kaldırdılar. Kimseye parti olarak atıfta bulunmuyor… Seçmenden çok AK Parti etkilenmiş.”  

Yayından kaldırılan tanıtım filminde ne deniyor? 

1950 ve 60’lı  yıllarda İstanbul’da Sülün Osman fırtınası esiyordu. Beyoğlu’ndaki tramvayı, Galata Kulesi’ni, Dolmabahçe’deki saati ve hatta Taksim Meydanı’nı kendi malıymış gibi satıp dev bir varlık fonu kurmuştu. Galata Köprüsü’ne adım atan herkesten geçiş ücreti aldı. Tabii o zamanlar köprüden geçmeyenler para ödemek zorunda değildi. Sülün Osman mesleğinde ilk değildi, sonuncu da olmadı. Bu işler bazen bireysel bazen organize işler ama her zaman yanlış işler. Saadet Partisi keyifli seyirler diler...”

Tanıtım filminin metni böyle… Saadet Partisi’nin yayın organı Milli Gazete bugünkü baskısında ilk sayfadan bir QR kod yayınladı ve sinema salonlarında gösterilmeyen videoyu okuyucusuyla böyle paylaştı.  
 


Sülün Osman kimdir? 

Asıl adı Osman Ziya Sülün. 1923 – 1984 yılları arasında yaşadı. "Sülün Osman" lakabını 1950 ve 60’lı yıllardaki dolandırıcılıklarıyla aldı. Tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını vatandaşlara sattı ya da kiraya verdi. Dolandırıcılıkları birçok yeşilçam filmine konu oldu. Sülün Osman, Galata Köprüsü’nü satmak üzereyken tesadüfen yakalandı. 

DAHA FAZLA HABER OKU