Çöken binanın kaçak katları, imarla barışmış

Kartal’da çöken, 3 kişinin hayatını kaybettiği, halen kurtarma çalışmalarının devam ettiği binayla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı, yayın yasağı tepki çekti

Kartal'da çöken binanın kaçak katları, imar barışından yararlanmış

Kartal'da çöken Yeşilyurt Apartmanı’nın, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Hüsnü Yeşilyurt’un ailesi tarafından inşa edildiği, binada da akrabalarının oturduğu bildirildi.

Binanın bölgedeki pek çok bina gibi iskansız olduğu ortaya çıkarken, sonradan eklenen üç katın da, 37 yıllık binanın statiğini bozduğu, bu kaçak inşa edilen bölümlerin, çöküşte büyük etkisi olduğu bildiriliyor.

Kartal Belediyesi, binada yakını bulunanlar için Çakabey İlköğretim Okulu’nda kriz masası oluşturulduğunu duyurdu. Binada oturanların verdiği bilgiye göre çöküşten bir gün önce binadan çatırtı sesleri gelmiş.

Binanın çöküşünden çok kısa süre önce de binadan çatırtı sesleri geldiği ve deprem zannına kapılan bazı apartman sakinlerinin panikle dışarı kaçtığı fakat komşuları uyarmadığı iddia ediliyor.

Kaçak katların vergisi ödenmiş

İskansız olan binanın kaçak katları için, hükümetin kaçak yapılara yönelik İmar Barışı adı altında düzenlediği aftan da yararlandığı ortaya çıktı.

Bu konuda Kartal Belediyesi detaylı bir açıklama yaptı. Gece geç saatlerde gelen bu açıklamaya göre süreç şöyle işledi:

Kartal, Orhantepe Mahallesi, Bankalar Caddesi, Sema Sokak’taki Yeşilyurt Apartmanı, 23.10. 1992 tarihinde, Kartal Belediyesi tarafından yapı sahibi Hikmet Yeşilyurt adına düzenlenen, 2-39 no’lu yapı ruhsatıyla inşa edildi.

Bina toplam 6 kat (zemin dahil) olarak ruhsatlandırılmışken, projeye 2 kat daha ruhsatsız ilave yapılmış ve bu katlarda oluşan 4 adet daireye de hak sahipleri tarafından, 1998’de bina vergi beyanında bulunulduğu bildirildi.

İmar Barışı başvurusu kabul edilmiş

Binanın imar arşiv dosyasına göre, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun ilgili 32. ve 42. Maddeleri uyarınca, ruhsatsız 2 kat ve 4 daireyle bir yıkım tutanağı veya para cezası uygulanmadığı anlaşıldı.

2017’ye gelindiğinde, binanın zemin katında bulunan dükkanın işletme ruhsatı bulunmaksızın, yasa dışı çalıştığı tespit edildi.

Kartal Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ve Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ekipleri tutanak tutup, dükkanın faaliyetine son verdi. Belediye açıklamasında şöyle denildi:

“Bahse konu binanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında herhangi bir riskli yapı tespiti veya tespit başvurusu bulunmamakta, bunun aksine ‘imar barışı’ olarak bilinen mevzuat kapsamında da hak sahipleri tarafından ‘Yapı Kayıt Belgesi’ başvurusu bulunmaktadır” denildi"

DAHA FAZLA HABER OKU