Soros: Avrupa, Putin'in savaş suçlarına karşı Türkiye'nin yanında olmalı

Açık Toplum Vakfı Başkanı George Soros, Birleşik Krallık merkezli Financial Times gazetesi için kaleme aldığı yazıda siviller için askeri gücü sadece Türkiye'nin kullandığını yazdı

Fotoğraf: Reuters

Macaristan asıllı ABD'li milyarder iş insanı George Soros, Financial Times için kaleme aldığı yazıda Avrupa'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş suçlarına karşı Türkiye'nin yanında durması gerektiğini yazdı. 

Moskova'nın 2015 Eylül'ündeki Suriye müdahalesinin tek amacının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ayakta tutmak olmadığını öne süren Soros, Putin'in asıl niyetinin ülkesini Sovyetler'in çöküşü sonrası yeniden küresel nüfuz sahibi yapmak olduğunu ifade etti. 

Yaklaşık 6 milyon Suriyelinin mülteci konumuna düşmesinin Putin'in stratejisinin asıl amacı olduğunu yazan Soros, Esad'ı ise dünyanın Stalin'den sonra görebileceği en barbar lider olarak niteledi. 

"Askeri gücü siviller için kullanan tek ülke Türkiye"

Soros, Rusya'nın sağladığı hava desteğiyle Suriye hükümetinin savaş suçu işlediğini belirtip yazısında şu ifadeye yer verdi: 

Esad ve Rus müttefikleri tarafından İdlib'de sıkıştırılan sivilleri savunmak için askeri güç kullanan tek ülke Türkiye. Moskova oynadığı rolü reddetmesine karşın, 34 Türk askeri  Rus uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybetti. 

ABD'li milyarder yazısının bir bölümünde Avrupa'yı da eleştirdi. 

Soros, Avrupa'nın İdlib'de olan bitene karşı çıkması gerekirken sadece yaşananları izlediğini, Suriye politikasında Rusya ile çatışmaktan kaçındığını öne sürdü:

Avrupa Rusya'nın yarattığı mülteci krizine odaklanarak, hastalığın sebebine değil, belirtilerine odaklanıyor.

Türkiye'nin bir milyon mülteciyi daha sindiremeyeceğine işaret eden Soros, Ankara'nın en azından Suriye konusunda desteklenmesi gerektiğini belirtti: 

Avrupa, Türkiye'nin kendi halkına nasıl davranabileceğini de unutmamalı. Sonuçta Kürtlere karşı güç kullanımlarına da tanık olundu. Fakat en azından Suriye meselesinde Türkiye Avrupa'nın desteğini hak ediyor. Bu nedenle Avrupa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Putin'le İdlib'de Suriyeli mülteciler için bir 'güvenli bölge' içeren bir ateşkes anlaşmasına varmaktaki müzakere pozisyonunu desteklemeli.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU