Trump, Başkanlık Özgürlük Madalyası’nı Fox News'te izlediği orgenerale verecek

General Jack Keane'in ABD Başkanı'nın en sevdiği televizyon kanalına çıkması, kararın şekillenmesinde yardımcı oldu

Trump bu kararı nedeniyle bir dizi eleştriye maruz kaldı (AP)

Donald Trump, ABD'nin en yüksek sivil nişanı olan Başkanlık Özgürlük Madalyasını, televizyonda sürekli ABD Başkanı'nın dış politikasını savunan Fox News analisti orgenerale verecek.

Beyaz Saray açıklamasında General Jack Keane'i, "saygın bir dış politika ve ulusal güvenlik uzmanı" diye niteledi. Trump ödülü Twitter'dan yaptığı paylaşımla duyurdu.

Vietnam Savaşında müfreze lideri ve komutan olarak görev alan Orgeneral Keane, ABD ordusunun eski genel kurmay başkan yardımcısıydı. Şu anda Fox News'te kıdemli stratejik analist olarak yer alan Orgeneral, Obama dönemine göre Trump yönetiminin daha iyi olduğunu belirten, Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararını destekleyen yorumlarıyla Trump yönetiminin dışişleri ve savunma politikalarını savunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yönetimde yer alması için yapılan tekliflerini reddeden Orgeneral Keane'in Fox News'teki konumu hala oldukça nüfuzlu olduğunu gösteriyor. Keane, generallere hayranlık duyan ve Fox News'i sıklıkla izleyen ABD Başkanı Trump'ın İran'da saldırgan bir tutumdan uzaklaşmasına yardımcı olmasıyla biliniyor.

Orgeneral Fox'taki programlarını ayrıca, ABD'nin Suriye'deki Kürt savaşçılara yüzüstü bırakmak kararı gibi Trump'ın bazı politikalarına sert eleştiriler getirmek için de kullandı.

Orgeneral Keane, Sky News'ten Kay Burley'in Trump'ın savaşta eşini kaybeden Myeshia Johnson'a ilettiği taziyeye dair sorduğu soruda Johnson'ın ölen eşinin ismini hatırlayamaması ve "sonucun ne olacağını bilerek bu işe girmişti" demesi sebebiyle bir düzeyde kötü şöhret de kazanmıştı.

 

 

Keane, Trump'ın davranışını savunup savunmayacağı sorusunu cevapsız bırakmıştı.

Başkanlık Özgürlük Madalyası resmi olarak "ABD'nin güvenliğine veya ulusal çıkarlarına, dünya barışına, kültürel veya diğer önemli kamu ya da özel girişimlere çok değerli bir katkı" diye tanımlanıyor.

Kendisine veya yönetimine sempati duyan bir dizi kişiye bu madalyayı veren Trump bu nedenle zaman zaman yoğun eleştiri aldı.

Trump son "Birliğin Durumu" konuşmasında madalyayı, seksist, ırkçı ve homofobik  geçmişe sahip muhafazakar radyo spikeri Rush Limbaugh'a şahsen takdim etmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kaldırarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU