15 yıl önceki Zümrüt Apartmanı faciasından bugüne: Yine ihmal, yine denetimsizlik

2 Şubat 2014’teki Zümrüt Apartmanı'ndan 6 Şubat 2019’da Yeşilyurt Apartmanı'na… Aradan geçen 15 yıl “güvenli binalar” konusunda Türkiye’nin pek de yol kat etmediğini gösteriyor

Kartal'da çöken 8 katlı binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları sürüyor (Fotoğraf: DHA)

İskansız ve 3 katı kaçak omlan Yeşilyurt Apartmanı'nın yıkılması hafızalara Zümrüt Apartmanı faciasını getirdi.

Konya 2 Şubat 2014: Kurban Bayramı’nın ikinci günü, Saat 20.00

Kent merkezindeki Kerkük Caddesi’nde yaşayanlar korkunç bir gürültüyle sokağa fırladı. Caddenin en yüksek binalarından biri olan 11 katlı, 36 metre yüksekliğindeki Zümrüt Apartmanı yerle bir olmuştu.

Tozdan göz gözü görmüyordu. Cadde deprem ya da büyük bir bombardıman sonrasını andırıyordu. 

Zümrüt Apartmanı faciasında tam 92 kişi hayatını kaybetti. 30 kişi yaralı kurtarıldı. 

Zümrüt Apartmanı çöktüğünde henüz 6 yıllık bir binaydı. Durup dururken, hiçbir dış etki olmadan çöküvermişti. Ortada çok büyük bir ihmal olduğu açıktı. 

Enkazdaki incelemede ve bilirkişi raporunda ortaya çıkarn ihmaller zinciri

♦ 11 katlı binanın betonu elle karılmıştı, dolayısıyla standartları sağlayacak bir beton elde edilememişti. 

♦Taşıyıcı sistemin değişik yerleri farklı kalitelerde betonlardan üretilmişti. Mevzuat, taşıyıcı sistemde kullanılan betonun elle hazırlanmasını yasaklasa da Zümrüt Apartmanı’nda bu yasağa uyulmamıştı.

♦Malzemeler orantısız, kalitesiz, çok düşük dayanımlı idi.

♦Yapının projelendirme sürecinde kusur ve ihmaller vardı. 

♦Kat alanlarını artırmak için binanın çevresine yapılan 1.5 metrelik çıkma, taşıyıcı sistemi bozmuş, yüklere karşı dayanımsız hale getirmişti. 

♦Taşıyıcı sistem hesapları da eksik ve hatalıydı. Bodrum ve zemin kat kolonları olması gerekenden küçük hesaplanmıştı ve zorlanıyordu. 

♦Zemin kata eklenen ara katlar, bodrum ve zemin kat taşıyıcı kolonlarına ekstra yük bindirmişti. 

Bunca ihmal, yapının ne proje ne de inşaat aşamasında denetlenmediğini ortaya koydu.

Facianın nedeni bilirkişi raporlarına göre yapım hatasıydı. Hatalara rağmen binanın yapılmış ve oturuma başlamış olması da denetimsizliğin kanıtıydı. Bu hatalar ve denetimsizlik 92 cana mal olsa da, yargı süreci yine vicdanları sızlattı.

Zümrüt'te yargı süreci

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, tutuksuz yargılanan sanıklar müteahhit Ali Vedat Kaya 5 yıl, taşeron İsmail Hakkı Canlıer 4 yıl, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki 2 yıl, 3 belediye görevlisi ise 2’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Konya Selçuklu Belediyesi ise 2 milyon liralık tazminata mahkum oldu.

Açılan 60 davanın bir bölümü hala devam ediyor.

Orada şimdi ne var?

2014 yılında “Zümrützede Mağdurları Kooperatifi” apartmanın eskiden bulunduğu alana yeni bir bina inşa etme kararı aldı.

 

 

Bugün,  Zümrüt'ün yerinde yeni bir bina var. 10 katlı binada, Zümrützedelerden kimse oturmuyor. Hisse sahipleri hafızalarındaki o korkunç anılar nedeniyle, yeni apartmandaki evini ya sattı, ya da kiraya verdi.

DAHA FAZLA HABER OKU