Finansal krizdeydi, koronavirüs son darbe oldu… 40 yıllık havacılık şirketi iflasını açıkladı

Koronavirüs nedeniyle 100 milyar doların üzerinde kayba uğrayacak olan havayolu şirketlerinden Exeter merkezli Flybe, 40 yıldır devam eden uçuşlarına son verdi

Fotoğraf: AFP

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Çin’de başlayıp 85 ülkeye yayılan koronavirüs nedeniyle iptal edilen uçuşların yıl sonundaki faturasını 63 ila 113 milyar dolar olarak açıkladı. 

Bu maliyetten payını alan havacılık şirketlerinden biri de Birleşik Krallık merkezli Flybe. 

Flybe
Fotoğraf: AFP

 

Bir süredir mâli krizle boğuşan Flybe için koronavirüs salgını son darbe oldu. Şirket, tüm uçaklarını parka çektiklerini ve faaliyetlerine son verdiklerini duyurdu. 

1979’dan bu yana faaliyette olan Flybe, bugün yayımladığı duyuru ile müşterilerine şu açıklamayı yaptı: 

Şayet başka bir havayolu şirketinden alternatif bir uçuş ayarlamayıp Flybe ile uçmayı planlıyorsanız, havalimanına gelmeyin.


Tren ve otobüs firmalarına: Flybe biletlerini ödeme kabul edin

Flybe’nin iflas açıklamasıyla Birleşik Krallık hükümeti de harekete geçti. 

Flybe’nin uçup da diğer havayollarının destinasyonları arasında olmayan bölgelere uçuşların yapılandırılması için havacılık şirketleriyle görüşmeler sürüyor. 

Söz konusu şirketlerden bilet fiyatlarının düşürülmesi, tren ve otobüs şirketlerinden de Flybe biletlerinin ödeme olarak kabul edilmesi isteniyor. 

Twitter hesabından yaptığı açıklamada “İnsanların eve dönebilmesi için havayolu, tren ve otobüs şirketleriyle birlikte çalışıyoruz” diyen Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Flybe çalışanlarının iş bulması için seyahat ve diğer sektörlerle de görüşeceklerini aktardı. 


100 milyon sterlinlik kaynak kurtarmadı 

Hükümet, 15 Ocak’ta Flybe’nin kamu kaynakları kullanılarak iflastan kurtarılması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

O dönem, hava yolu şirketinin tam olarak kurtarılabilmesi için hissedarların ve İngiliz hükümetinin yaklaşık 100 milyon sterlinlik bir kaynak ayırması gerektiği gündeme getirilmişti.

Flybe, İngiltere'de her beş iç hat uçuşundan ikisini gerçekleştiren en önemli hava yolu şirketlerinden biri. Ülkenin bazı noktalarına sadece Flybe uçuşları bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU