İsrail Hahambaşı’ndan Musevilere koronavirüs uyarısı: Mezuzaları öpmeyin

Avrupalı hahamları çatısı altında toplayan kuruluş da bir dizi önlem içeren bildiri yayımladı

Ultra-Ortodoks bir İsrailli, sinagog çıkışı mezuzaya dokunurken (Olivier Fitoussi/Flash90) 

Avrupa Hahamları Konferansı (CER) ölü sayısının 3 binin üzerine çıktığı koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için birtakım direktifler yayımlarken İsrail Aşkenazi Hahambaşı David Lau’dan da Musevilere uyarılar geldi.

Arutz Sheva’nın haberine göre Hahambaşı Lau çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Korkunç hastalığın talihsizce yayılmasına şahit olduğumuz için kesinlikle mezuzaları öpmemeli, hatta onlara dokunmamalıyız. Parşömenlere yazılı ayetler üzerine tefekkür etmek yeterli olacaktır” ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musevilerin virüsün yayılmasını nasıl kontrol altında tutabileceği üzerine CER’den aynı gün yayımlanan tavsiye listesinde de mezuzaları, Tevrat parşömenlerini ve diğer insanları öpmekten kaçınma önerileri yer aldı.

Kuruluşun bildirisinde ayrıca, kendini iyi hissetmeyen Musevi cemaati mensuplarının sinagoglara gitmekten kaçınmasının önemli olduğuna ve herkesin "mümkünse el sıkışmaktan uzak durması" gerektiğine dikkat çekildi.

Şalom gazetesinin mezuzalarla ilgili paylaştığı bilgilere göre, İbranicede “kapı sövesi” anlamına gelen bu objeler, Tevrat’tan bazı bölümlerin yazıldığı küçük bir deri parşömen ihtiva ediyor; gümüş, ahşap ya da başka bir maddeden imal edilen kılıfla kaplanıp kapıların ya da kapı girişlerinin sağ pervazlarına çivileniyor. Haneyi ve hane sakinlerini koruduğuna inanılan mezuzaları eve giriş çıkışlarda öpme geleneği yaygınlık gösteriyor.

Öte yandan Times of Israel gazetesi salgınla ilgili haberinde, İsrail'de bugüne dek doğrulanmış 15 koronavirüs vakası olduğunu ve virüsün vurduğu bölgelerden ülkelerine dönen binlerce İsrailliye kendilerini 14 gün boyunca evde “karantinaya” almaları talimatı verildiğini aktardı.


Arutz Sheva, Times of Israel, Şalom

DAHA FAZLA HABER OKU